När krogar i Stockholm kämpar med sin ekonomi i coronakrisen kliver nu kriminella aktörer in. Än så länge har man inte märkt utvecklingen i Göteborg.
När krogar i Stockholm kämpar med sin ekonomi i coronakrisen kliver nu kriminella aktörer in. Än så länge har man inte märkt utvecklingen i Göteborg. Bild: Johan Nilsson/TT

Kriminella tar över krogar i Stockholm – Tillståndsenheten: "Kan komma till oss"

När krogar i Stockholm kämpar med sin ekonomi i coronakrisen kliver nu kriminella aktörer in. Än så länge har man inte märkt utvecklingen i Göteborg.
– Det kan vara en företeelse där Stockholm är först ut. Det kan komma till oss, säger Peter Berg, chef över tillståndsenheten i Göteborg.

ANNONS
|

I coronapandemins spår genomgår restaurangbranschen en kris. Varsel och permitteringar är vardag och oron för framtiden är stor. För en del går det inte längre att driva sin verksamhet.

Den utsatta situationen för också med sig ökade risker för kriminella element. I Stockholm har myndigheterna redan noterat hur kriminella aktörer har tagit över krogar. Det rapporterar Sveriges radio. Där pågår nu ett arbete med att identifiera vilka övertaganden som har koppling till kriminalitet.

– Vi begär in underlag från Skatteverket. Vi tittar på vilka bolag de sitter i. Vi tittar på bolagens historia. Vi tittar på domar. Vi lägger lite pussel, och hittar omständigheter som gör att personer inte är lämpliga att bli beviljade serveringstillstånd, säger Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten i Stockholm till SR och förklarar att ett indraget serveringstillstånd är effektivt mot kriminella.

ANNONS

LÄS MER:30 000 har förlorat jobbet inom hotell och restaurang

Fortsätter med grundliga kontroller

Peter Berg är Carina Cutlips motsvarighet i Göteborg. Han säger att de i nuläget inte har sett samma problem i Göteborg. För tillfället är det få ägarskiften i restaurangbranschen.

– Det finns alltid en risk för att kriminella försöker köpa upp krogar. Därför gör vi grundliga kontroller. Vi skickar alltid förfrågan till Skatteverket och har alltid en dialog med polismyndigheten. Vi tittar på finansieringen och gräver oss nästan ner till sista kronan. Det har vi alltid gjort och så gör vi nu också, säger han.

LÄS MER:Krogeliten sänder kris-tv: "Vi vill skapa opinion"

Med tanke på den ekonomiskt utsatta situationen, har ni ökat er beredskap?

– Jag kan inte säga att vi har ökat vår beredskap, vi fortsätter med samma grundliga kontroller.

Ser ni en ökad risk även här?

– Det kan vara en företeelse där Stockholm är först ut. Det kan komma till oss och till Malmö. Det mesta från Stockholm har en tendens att sprida sig hit efter ett tag, säger Peter Berg.

Använder krogen som brottsverktyg

Conny Svensson är nationell samordnare på Skatteverket. Även han säger att myndigheten ännu inte har sett någon ökning av kriminella aktörer i restaurangbranschen. Däremot påpekar han att risken är markant högre med tanke på den ekonomiska situationen.

– Det är ingen hemlighet att kriminella kretsar försöker ta över.

ANNONS

LÄS MER:Haket-ägaren Cattis Ledius uppmaning – "Vi måste rädda Göteborgsbryggerierna"

Varför är de intresserade av krogar?

– En krogmiljö kan man med ont uppsåt använda på många sätt. Sälja droger exempelvis. Att tvätta pengar är förstås också en stor del.

Nina Miskovsky (M), ordförande i social resursnämnd i Göteborg.
Nina Miskovsky (M), ordförande i social resursnämnd i Göteborg. Bild: Robin Aron

M: Måste vara vaksamma

Nina Miskovsky (M), ordförande i social resursnämnd i Göteborg, delar också bilden av en ökad risk.

– När ekonomin blir sämre kan det infinna sig ett mått av desperation hos restaurang- och krogägare. Att man behöver ett lån eller öppnar för uppköp.

– Det är viktigt att man som restaurangägare står emot inviterna. Annars kan det leda till mycket tråkiga konsekvenser.

Nina Miskovsky påpekar att samhället nu måste vara på sin vakt och att det är viktigt att fortsätta ha ett tätt samarbete för att undvika att aktörer inom organiserad brottslighet utnyttjar situationen.

– Vi måste hålla ögon på utvecklingen. Så om det börjar röra på sig, då kan vi agera snabbt.

LÄS MER:Nya coronatrenden – After work via webbkameran

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS