Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De siamesiska tvillingarna på Naturhistoriska museet har väckt starka känslor i åratal. Bild: Stefan Berg
De siamesiska tvillingarna på Naturhistoriska museet har väckt starka känslor i åratal. Bild: Stefan Berg

Kremering av siamesiska tvillingarna stoppas

Kremeringen av Naturhistoriskas siemesiska tvillingar stoppas, skriver Dagens Nyheter. Kyrkogårdsförvaltningen kommer avvakta tills "rättsläget är klarlagt".
– Det här är en skandal, säger Magnus Gelang, intendent vid Naturhistoriska museet, till DN.

Under 2019 har Västarvet, som förvaltar Västra Götalands natur- och kulturarv, genomfört en omdiskuterad utgallring av mänskliga kvarlevor på Naturhistoriska museet.

Naturhistoriska har likt många andra museer haft en stor samling mänskliga kvarlevor. De flesta av dem har varit okända. Det finns dock en kvarleva som har väckt känslor i Göteborg i åratal – de siamesiska tvillingarna.

Det sammanvuxna tvillingfostret var fram till 2011 en del av Naturhistoriska museets publika samlingar och fram till 2017 kunde tvillingarna ses för den med särskilt intresse. I april i år beslutades det att de ska begravas.

Läs mer: Nu ska Naturhistoriskas siamesiska tvillingar kremeras

Avvaktar tills rättsläget är klarlagt

På tisdagen rapporterade GP om att beställningen till Göteborgs kyrkogårdar var gjord.

– Vi har beställningar på kremation och gravsättning i minneslund. Däremot är beställningarna inte verkställda. Vad jag förstod var det inte riktigt klarlagt hur man vill göra från Naturhistoriskas sida, sa Katarina Evenseth, begravningschef inom Göteborgs kyrkogårdar, då.

Men på onsdagen meddelade Kyrkogårdsförvaltningen att man avvaktar med att verkställa kremationen av kvarlevorna "tills rättsläget är klarlagt", rapporterar Dagens Nyheter.

LÄS MER: Krematoriet i Kviberg – göteborgarnas sista anhalt

"En skandal"

Tjänstemän vid Naturhistoriskas museum har kritiserat beslutet av begrava kvarlevorna. Marcus Gelang, intendent vid museet, är nu nöjd med Kyrkogårdsförvaltningens besked. Han fruktar dock att de ändå kommer förstöras och är kritisk mot processen.

– Det här är en skandal, dels för att en förvaltning gått in och kört över museets personal, dels för att folk i förlängningen inte kan lita på att det som de lämnar in till ett museum blir kvar där, säger Gelang till Dagens Nyheter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.