Kreativa steampunkare intar Gävle

ANNONS
|

En bättre plats för en festival med temat steampunk, "ångpunk", än Sveriges Järnvägsmusuem i Gävle är svår att föreställa sig. Utöver att vare en genre inom science fiction-litteraturen är steampunk en estetisk rörelse inspirerad av äldre teknik, inte minst ångmaskiner. De stora stumma ångloken lär alltså kärlekbombas i helgen då runt 300 tillresta steampunkare väntas besöka Järnvägsmuseet vilket fungerar som festivalområde.

-Steampunk är en estetik som utgår ifrån 1800-talets teknik och från det samhälle som fanns då. Sedan gör man en kreativ nytolkning av det - och det är just de kreativa nytolkningarna som gör att det blir steampunk, förklarar Anna Davour, en av initiativtagarna till evenemanget.

TT: Hur kan en sådan nytolkning se ut?

-Det kan vara att man hittar på fantasyvärldar som utspelar sig i en miljö med en tekniknivå från 1800-talet, eller att man gör om vardagsprylar, som kläder och heminredning, så att de ser ut som något spännande och individuellt från den tiden.
Litterär genre

Begreppet steampunk kommer ursprungligen från den angloamerikanska kultursfären. Den uppstod inom litteraturen, men har även förgreningar inom olika subkulturer. På Steampunkfestivalen ligger fokus på litteraturen och en av hedersgästerna är Mike Perschon, som doktorerat i steampunk-litteratur. Men särskilt stolt är Anna Davour över att Cory Doctorow gästar Gävle. Han är författare men också en aktiv debattör inom nät- och upphovsrättsfrågor, och har gjort mycket för att uppmärksamma steampunk-kulturen.

ANNONS

Utanför det litterära programmet ordnas bland annat skrotmarknad, lajv, bal och workshops.

-En sak som är lite speciell är teduellen. Den har vi hämtat från brittiska steampunk-träffar. Det går ut på att två personer får varsin kaka som de ska doppa i te, och det gäller att hålla i den så länge det går. Om kakan löses upp förlorar man.

En kreativ och tillåtande attityd är enligt Anna Davour den gemensamma nämnaren för den spretiga steampunkrörelsen. Liksom optimism.

-Många av dem som är lite drömmande brukar ta fasta på att det i slutet av 1800-talet fanns en stor framtidstro.

Vad: 2014 års nationella science fiction- och fantasykongress Swecon har temat Steampunk och anordnas på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle. Arrangörer är föreningen Upsala-Gefle Ångpunksällskap och Sveriges Järnvägsmuseum Gävle.

När: Steampunkfestivalen öppnar fredag 27 juni och pågår till söndag 29 juni.

Tre programpunkter:

+ "Ångmaskiner och eterflygare - bordsrollspel och steampunk." Med Anders Blixt.

+ "Retrofuturistiska genuslekar? Steampunk, fantasifullhet och gränsdragningar." Med Jenny Sundén.

+ "Workshop: designa en utomjording". Med biologerna Torill Kornfeldt och Mattias Westermark.

Hemsida: steampunkfestival.se

Utställning: I samband med festivalen invigs en steampunk-utställning på Järnvägsmuseet.

ANNONS