Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Krögaren Peter Orrmyr sågar hemkörning av alkohol

Demokraterna föreslår att restauranger ska få sälja alkohol i samband med hemkörning av mat. Ett dåligt förslag tycker krögaren Peter Orrmyr.
– Ska verkligen vi köra runt alkohol till gäster hemma? Vi har en fungerande, mycket bra butik som heter Systembolaget, säger han.

Det är ingen hemlighet att Göteborgs restaurangägare har det tufft för tillfället och det blir inte lättare av regerings förslag att förbjuda alkoholservering efter klockan 22. En regel som träder i kraft under fredagen.

För att underlätta för krogbranschen har politikerna försökt att ta fram olika förslag. Exempelvis tillåter man uteserveringar under vintern. Nu har Demokraterna sneglat på Malmö och Växjö där man tillåter att restauranger kör hem alkohol till kunder i samband med att de köper mat.

– Vi vill underlätta för den coronakrisande restaurangbranschen. Det kanske till och med kan hjälpa en del hotell, så vi ser det som ett litet sätt från Göteborgs stad att visa omsorg om vårt fina näringsliv, säger partiets gruppledare Martin Wannholt.

LÄS MER: Förslaget: Låt restauranger i Göteborg sälja alkohol med hemleverans

Tror det är svårt att få vinst

Peter Orrmyr och hans familj driver flera krogar i Göteborg. Bord 27, Natur, Totale, Salut och Brasserie Lavette. Han säger att han har svårt att förstå hur hemkörningen skulle fungera.

– Jag lurar lite på det. Ska restaurangen då ha en bil, åka upp med vinet till lägenheten och korka upp den? Kolla legitimation och nykterhet? För det går ju inte bara att skicka med en flaska med Foodora. Då är det bättre att de kommer till våra restauranger där vi har ett fullgott regelverk och håller avstånd.

LÄS MER: Daniel Bernmar (V): Wannholts förslag är olagligt

Han tror att det skulle vara svårt att få lönsamhet i hemkörningen. Att det hade krävts många beställningar för att få vinst. Dessutom skulle det vara svårt med prissättningen. En del av poängen med restaurangbesöket är ju miljön, att vinet hälls upp och presenteras av en sommelier.

– Ska verkligen vi köra runt alkohol till gäster hemma? Vi har en fungerande, mycket bra butik som heter Systembolaget.

– Det är säkert i all välmening men för mig är det helt fel fokus. För oss är det mycket viktigare att få en timma till från 22 till 23 på kvällen.

Hade det gjort stor skillnad?

– Det hade gjort en otrolig skillnad. Vi har suttit i flera dagar här och ringt runt till gäster för att få ihop det. Men hemkörning... det låter nog bättre för vissa än vad det är.

LÄS MER: Familjen Orrmyr öppnar Brasserie Lavette

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.