Anna Rosengren, ny chef för Göteborgs kulturförvaltning.
Anna Rosengren, ny chef för Göteborgs kulturförvaltning.

Konsult föreslog översyn - och fick själv uppdraget

ANNONS
|

Det var i slutet av oktober som GP kunde avslöja att kulturförvaltningen planerade att inrätta tre nya chefstjänster direkt under kulturdirektören. Förslaget i den dittills hemliga konsultrapporten skulle innebära att museichefer och andra verksamhetschefer fick lämna ledningsgruppen.

Förslaget byggde på en översyn av kulturförvaltningen gjord i våras av konsultbyrån Åkesson Management. Men hur fick Åkesson uppdraget?

När GP rapporterade om förändringarna i slutet av oktober hette det att initiativet till översynen togs av kulturdirektör Anna Rosengren. Det är inte helt sant.

Rekommendationen kom från konsulten själv långt innan Rosengren tillträdde som kulturdirektör i maj. I en mindre studie som genomfördes hösten 2014 och som enbart fokuserade på Kulturkansliet och Fri konst och kultur hade han identifierat behovet av att se över ledningsstrukturen i hela förvaltningen.

ANNONS

– Konsultens rekommendation är framarbetad i en dynamisk process, i en dialog med ledningsgruppen och andra på kulturförvaltningen. När Anna tillträdde såg hon rekommendationen och säkerställde att den genomfördes, säger HR-chefen Tatjana Marin Kartal.

Det är hon som har handlagt beställningen av uppdraget som gick direkt till Åkesson som ett så kallat tilläggsuppdrag. Enligt ramavtalet är sådana tillåtna om det är absolut nödvändigt för fullgörande av ursprungligt kontrakt. Värdet av den kompletterande tjänsten får dock inte överstiga hälften av den ursprungliga.

Det har kulturförvaltningen brutit mot. Två gånger.

Det ursprungliga uppdraget kostade 230 000 kronor plus moms. Därefter gjordes en tilläggsbeställning på 118 000 kronor innan Åkesson också fick göra vårens översyn, ett helt nytt uppdrag som företaget fakturerat drygt 342 000 kronor plus moms för.

– När man tittar på beloppen blir det tydligt att vi gjort fel, säger Tatjana Marin Kartal.

Men hon ser det ändå som en tolkningsfråga. Åkesson hade i och med den första uppdraget redan påbörjat en process, var väl insatt och hade lagt upp ett förslag på hur man kunde gå vidare.

– Att anlita med någon annan hade skapat problem. Det hade blivit dyrare, vi hade tappat kompetens och de delar som processats fram. Vi såg det inte som rimligt överhuvudtaget. Det handlade om att hushålla med resurser och med tid.

ANNONS

Men är det inte precis sådant här som systemet med upphandling ska motverka – att man inte ska känna sig för trygg med en enda konsult?

– Jo, det håller jag med om. Och vi använder inte bara honom. Men han hade vunnit den första upphandlingen och visat att han gjort ett bra arbete.

– Men med facit i hand kanske det hade varit klokt att bryta ner översynen i flera delar och göra förnyade konkurrensutsättningar. Jag vet inte, säger Tatjana Marin Kartal.

Fakta: Beslut i morgon

• I morgon kommer förslaget till ny organisation för kulturförvaltningen upp i kulturnämnden.

• Förslaget innebär att ett helt nytt chefsled inrättas under kulturdirektören och att en kulturstrategisk avdelning inrättas.

• Pengarna till de nya tjänsterna och den nya avdelningen ska tas från befintlig verksamhet.

ANNONS