Annelie Eriksson, enhetschef för barnkultur på Göteborgs Stad.
Annelie Eriksson, enhetschef för barnkultur på Göteborgs Stad.

Konsulent gav bidrag till sin egen teatergrupp

Göteborgs stad har under flera år köpt in barnteaterföreställningar av sin egen barnkulturkonsulent. Först efter en anmälan och påtryckningar från stadsrevisionen kommer bisysslan nu att stoppas.

ANNONS
|

Barnkulturkonsulenten arbetar tätt intill stadsdelsförvaltningarnas kultursamordnare – de som köper in teaterföreställningar till sina respektive stadsdelar. Men hen leder inte bara deras nätverk, hen producerar och medverkar dessutom i egna barnteaterföreställningar tillsammans med en annan skådespelare. Dessa är populära bland kultursamordnarna och bokas via Kultur i Västs utbudskatalog. Barnkulturkonsulentens teaterverksamhet var etablerad långt innan hen tillträdde sin tjänst 2008.

– Det finns inte bara en risk att bisysslan kan vara förtroendeskadlig, den är förtroendeskadlig, säger Susanne Grandin på stadsrevisionen.

Själv kontaktade hon kulturförvaltningen efter att stadsrevisionen tipsats om jävsituationen i höstas.

– De erkände direkt att bisysslan inte var lämplig. De hade redan börjat ta tag i frågan eftersom en anmälan kommit in via kulturnämnden också.

ANNONS

Så hur har det kunnat pågå i åtta år? Medarbetarnas bisysslor granskas minst en gång om året på kulturförvaltningen. Barnkulturkonsulentens godkändes senast i februari 2015 av den då färska enhetschefen för barnkultur, Annelie Eriksson. Hon berättar att hon kände sig osäker och därför tog upp frågan med sin närmaste chef. Som också var färsk. Och dessutom bara tillförordnad några månader som chef för Fri konst och kultur.

– Han tyckte att vi skulle göra som tidigare. Jag kunde inte gå emot min överordnades beslut, säger Annelie Eriksson.

Men det här handlar ju om solklar jävsituation?

– Det är din bedömning. Jag har försökt att förankra det här hos mina chefer.

GP har förgäves sökt den chef som tidigare år godkänt bisysslan. Hen är inte längre kvar på förvaltningen, men har vid flera tillfällen i år gillat inlägg på barnkulturkonsulentens teaterverksamhets Facebooksida.

Verksamheten är omtyckt. En kultursamordnare som GP talar med höjer den mer eller mindre till skyarna och tycker det som barnkonsulenten (som hon kallar vid förnamn) nu utsätts för är oschysst. Hon sticker inte under stol med att många i nätverket känner varandra väl.

Exakt hur mycket pengar alla stadsdelsförvaltningar lagt på barnkonsulentens teater genom åren är svårt att få fram. Men det lär handla om miljonbelopp. Bara under 2014 och 2015 har verksamheten fått närmare 340 000 kr i så kallat utjämningsbidrag från kulturförvaltningen. Detta baseras på vad stadsdelarna köpt in och utgör hälften av priset på föreställningarna plus tio kronor extra per biljett.

ANNONS

För att få utjämningsbidrag måste teatern godkännas. I barnkulturkonsulentens fall har detta skett per automatik eftersom man passerat Kultur i västs nålsöga och hamnat i deras programkatalog. Annars är det barnkonsulentens närmaste kollega som gör bedömningarna.

Ibland har också barnkulturkonsulenten deltagit som sakkunnig när föreställningar ska bedömas. Det framkommer i den fördjupande utredning som kulturförvaltningens HR-avdelning och Fri konst och kultur själva gjort kring fallet. I den framkommer det också att barnkulturkonsulten lägger ungefär 1,5 timmar i veckan på bisysslan vilket regleras med flextid och att all fakturering sköts av skådespelarkollegans firma trots att barnkulturkonsulenten har en som bär teaterns namn. Den senare fakturerar i sin tur skådespelarkollegans.

Överlag märks en förstående ton i utredningen. Det konstateras inte, istället pratas det om risker och möjligheter till jäv och förtroendeskadlighet.

Är det lämpligt att kulturförvaltningen utreder sig själv?

– Det är en personalfråga och vi har inte mandatet att granska sådana. Vi kan bara gå in och kolla att förvaltningen tar sitt ansvar, säger Susanne Grandin.

Och det anses kulturförvaltningen ha gjort. Den sista juni måste barnkulturkonsulentens bisyssla vara avvecklad eller omställd. Fram tills dess är ditt fritt fram för teatern att genomföra föreställningar inom Göteborgs stad.

ANNONS