På torsdagsmorgonen revs ett av de minnesmonument för Göteborgs hotade kulturmiljöer som satts upp runt om i staden. Monumentet, som stod vid vagnhallen Majorna, ska ha plockats ner av ett privat byggföretag på uppdrag av trafikkontoret. En bekant till konstnären Sebastian Rudolph Jensen som såg det hela sprang ut och räddade en oljemålning. Resten forslades bort.
Efter kommunens ingripande konstaterar Rudolph Jensen att kommunen själva svarat nej på frågan som står på monumentet: ”Får drömmar plats i Gbg?”.
– Det är väldigt talande. Därför blev det också symboliskt att vi byggde upp ett nytt verk på samma plats. Vi gör ett nytt försök, vi ger inte upp, säger Sebastian Rudolph Jensen.
Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret bekräftar att det var kommunen som rev monumentet. Han vill inte kommentera huruvida drömmar får plats i staden.
– Det handlade om säkerheten. Masten som monumentet var uppsatt på bär kontaktledningar, de skulle kunna trilla ner. Spårvagnsspåret går precis intill, jag måste se till att spårvagnarna kan gå, säger Stefan Risedahl.
Kommer det nya konstverket som satts upp på samma plats också att rivas?
– Ja, men det handlar bara om säkerheten.

Uppmärksammar hotade kulturmiljöer
Det var konstnärerna Sebastian Rudolph Jensen och Hannes Ödman Kaminsky som reste det första monumentet vid de rivningshotade kulturmiljöerna vid Drömmarnas kaj. Sedan byggde Sebastian tillsammans med flera andra konstnärer ett annat verk under vad som kallades en begravningsritual, vid Kommersen som redan har rivits. Nu finns totalt fyra monument på olika platser.
Monumenten består till största del av träskyltar där det står RIP kommersen, RIP Truckstop Alaska och andra kulturmiljöer som har lagts ned eller är hotade. Sedan har andra konstnärer lagt till sina konstverk, till exempel en målning eller en stol.
– Det är en fråga om yttrandefrihet och ett uttryck för en gemensam känsla.
20 personer samlades för att bygga upp nytt monument
På lördagen byggde Sebastian tillsammans med en grupp andra upp ett nytt konstverk på samma plats.
– Vi gjorde om samma process. Jag sa att jag skulle vara där klockan tre på lördag. Så dök det upp människor som frågade vad vi höll på med och ville hjälpa till. Det var konstnärer som donerade konstverk , andra som donerade brädor och så byggde vi upp ett nytt verk under en ritual som avslutades med ett performance av artisten John Bullfrost. Det är en hyllning till fria kulturyttringar.
Han berättar att han fått många positiva reaktioner på monumenten.
– Många hör av sig och vill hjälpa till, det finns något relevant över monumenten, en gemensam känsla. Vi har planerat att bygga upp fler.
LÄS OCKSÅ: Vad vill ni att Göteborg ska vara?
LÄS OCKSÅ: Drömmarnas kaj hotas när kulturmiljöer rivs
LÄS OCKSÅ: Därför står det ett minnesmonument utanför Kommersen
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.