Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstverk välkomnar sjöfararna

Pål Svensson vill att hans konstverk Havsspegel, likt Sjömanshustrun från sin höga höjd, skall välkomna dem som anländer till Göteborg med båt.
Han är väldigt förtjust i Sjömanshustrun. Säger i telefon att den är en av de vackraste och mest spännande av Göteborgs alla skulpturer.
- Hon står där och möter alla som kommer till Göteborg. Hon dyker upp och syns från alla möjliga håll i stan. Där använde de verkligen pengarna ordentligt! utbrister Pål Svensson.
Även Göteborg Energi tycker att de har använt sina konstpengar (en miljon kronor) på rätt sätt. I dag presenteras Pål Svenssons skulptur som är en del av nya Rya kraftvärmeverk som invigs om några veckor.
Verkställande direktör Anders Hedenstedt förklarar att det inte alltid är så lätt att "kommunicera ett kraftvärmeverk", men med ett blickfång som Svenssons vertikala spegel i rostfritt stål väcks förhoppningsvis intresset för andra delar av verksamheten. Ny konst finns även inomhus. På väggen i entrén till kraftvärmeverket hänger Helena Gibsons färgrika glaskonstverk Kärlekssaga.

Pål Svensson, som gärna arbetar i sten men ofta också inspireras av vatten, har den här gången tänkt särskilt på Gustaf Dalén, Nobelpristagaren som utvecklade fyrbelysningen. Han har också fascinerats av oljeraffinaderiernas fladdrande lågor och hade velat använda en gaslåga i någon form. Men där mötte han motstånd. Öppen eld går inte för sig i en brandfarlig miljö. I stället får en strålkastare skicka in ljusstrålen i parabolen som är 6 meter i diameter och väger 3 ton.
Dagtid speglas himmel och hav i stålet, men redan när mörkret faller i dag skall Havsspegeln reflektera strålkastarljuset och lysa som ett eldklot över vattnet, synligt för båtburna men också för nattvandrare på andra sidan Göta älv. Konst skall kunna ses av många, menar Pål Svensson.
- Hamninloppet är det första många ser av Göteborg och infarter till städer är ofta väldigt fula. De går igenom trista industriområden som inte alls är inbjudande eller välkomnande.

Vid det här laget har han gjort flera infartsskulpturer, en på väg in i Stockholm från Arlanda och två som nu står i var sin ände på Götatunneln.
Ännu några veckor är Pål Svensson aktuell med en soloutställning i New York. Han har också deltagit i en tävling i England och väntar på klartecken att få sätta igång med sitt vinnande förslag, ytterligare ett konstverk i form av en skål i stål. Denna gång skall den ligga i stället för att stå, vara 28 meter i diameter i stället för 6, kosta 30-40 miljoner kronor i stället för en miljon och vila på en kulle i nordöstra England.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.