Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Konstnären Ulrica Hydman Vallien är död

Glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien har avlidit, bekräftar hennes make Bertil Vallien för SVT. "Min älskade Ulricas varma hjärta slutade att slå ikväll. En obegriplig förlust" skriver han på Facebook.

Ulrica Hydman Vallien gjorde glaskonsten folklig och många känner nog igen hennes motiv på ormar, färgglada tulpaner och svartvita kvinnoansikten. Hon fick dessutom stort internationellt genomslag för sina olika glasföremål och konstverk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Från början var Ulrika Hydman Vallien utbildad keramiker vid Konstfack i Stockholm och arbetade med både glas, keramik och måleri. På 1960-talet bosatte hon sig i småländska glasbruksorten Åfors tillsammans med sin make Bertil Vallien. Under 1970-talet debuterade hon som glaskonstnär och gjorde sig känd för sina djärva idéer.

Hade en egen bildidentitet

Hennes konst nådde ut till ovanligt många.

– Hennes design har gjort glaskonsten folklig. Hon var ledande, och skaffade sig en egen bildidentitet. Hennes bildspråk har satts på oerhört många olika typer av föremål – i allt från glas till textil och papper, säger "Antikrundans" glasexpert Bo Knutsson om Ulrica Hydman Vallien.

På Kosta Bodas hemsida har konstnären själv tidigare beskrivit grunden för sitt skapande:

”Lust, energi och passion, jag älskar och hatar på samma gång. Jag är både bråkig och engagerad. I glaset är allt möjligt."

Flera av Ulrika Hydman Valliens motiv var inspirerade av hennes egna barndom. Bland annat har hon tidigare berättat att ormarna har rötter i barndomen i Stockholm, från när hon som fyraåring lekte vid en rishög intill ett snokbo. Men när hennes mamma kom ut och såg vilka dottern klappade på var det slut på friden.

Inte sällan har Ulrica Hydman Vallien kritiserats för att vara alltför kommersiell, men hon har ändå hållit fast vid sin linje. I en nyligen gjord intervju med TT betonade hon vikten av att som konstnär göra det man själv vill:

“Uttryck dig själv och var modig. Våga sticka ut hakan. Gör det du tror på just nu.”

Maken uttrycker sorgen

På Facebook har maken Beril Vallien uttryckt sin sorg.

I ett inlägg skriver han under onsdagskvällen "Min älskade Ulricas varma hjärta slutade att slå ikväll. En obegriplig förlust."

Ulrica Hydman Vallien blev 79 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.