Konstnären Lars Vilks är död

Konstnären och författaren Lars Vilks, och två poliser som skyddat konstnären under flera år, har dött efter en olycka på E4:an utanför Markaryd. De färdades i en tung civil polisbil som korsade ett vajerräcke, kom in på fel körfält och kolliderade med en lastbil. Enligt polisen tyder inget i nuläget på att ett attentat ligger bakom händelsen.

ANNONS
|

På måndagskvällen meddelade polisen i region Kronoberg att E4:an vid olycksplatsen kommer att vara helt avstängd fram till klockan 17 på tisdagen.

Det var strax innan 15.30 på söndagen som olyckan inträffade. En civil polisbil, med tre personer ombord, kolliderade då med en lastbil på E4:an utanför Markaryd.

– Den bilen de färdades i frontalkrockade med en lastbil. Föraren fördes till sjukhus, men dessvärre avled Lars Vilks och poliserna på platsen, säger Carina Persson, regionpolischef region syd på en pressträff.

Lastbilsföraren vårdas på sjukhus för sina skador. Offrens anhöriga har underrättats.

Både polisbilen och lastbilen fattade eld vid olyckan.

ANNONS

Körfälten vid olycksplatsen är separerade av ett vajerräcke. Av någon anledning körde den civila bilen in i räcket och ut på fel körbana, där den krockade med lastbilen.

Däcken kan ha exploderat

Det är ännu oklart varför bilen kommit in på fel körbana.

Att livvaktsbilen är så pass tung, den väger runt 4,5 ton, skulle kunna förklara varför den körde igenom räcket, enligt Stefan Sintéus vid regionala utredningsenheten.

Han säger att de har hittat däckrester på platsen före olyckan, vilka skulle kunna tyda på att däcken exploderat.

– Det är väldigt, väldigt ovanligt att någon kommer över på andra sida vägen när det är mötesseparerat och ett räcke emellan. Det krävs en hel del kraft för att göra det, sedan var den kraften kommer ifrån vet vi inte, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till TT.

– Jag kan inte inte påminna mig att något liknande har hänt på väldigt, väldigt länge. I så fall är det flera år sedan.

Enligt polisen tyder inget på att det rör sig om ett attentat, men man utreder det för att kunna utesluta att det var så.

– Våra kriminaltekniker utför ett omfattande arbete. Det är fortfarande avspärrat, säger Stefan Sintéus.

Livvakterna som omkom har arbetat i flera år med att skydda Lars Vilks. Enligt Stefan Sintéus är de relativt unga, även om de har arbetat ett antal år.

ANNONS

Enligt polisen är det alltid en följebil som följer med vid personskyddet. Personerna i den här bilen kom fram snabbt till olycksplatsen, men har inte sett själva olyckan.

Utreds av åklagare

– Våra kriminaltekniker utför ett omfattande arbete. Det är fortfarande avspärrat, säger Stefan Sintéus.

Just nu pågår flera utredningar för att ta reda på vad som orsakat händelsen.

En utredning leds nu av åklagare vid särskilda åklagarkammaren eftersom polisanställda var involverade i olyckan.

Chefsåklagare Kajsa Sundgren har övertagit förundersökningen i den delen som avser anställda inom polisen.

”Syftet är att utreda om någon polis kan ha begått brott i samband med olyckan.” skriver Åklagarmyndigheten.

Den andra delen, frågan om olyckan kan ha orsakats av någon annan, utreds inom Polismyndigheten.

Olyckan utreds som vållande till annans död, men det finns ingen misstänkt person.

Lars Vilks har levt med en hotbild i över ett decennium. Enligt polisen har det dock inte kommit något nytt konkret hot kring just den här händelsen.

Även Arbetsmiljöverket är inkopplade och det hela utreds som en arbetsplatsolycka.

Omfattande krisarbete

Carina Persson säger att ett omfattande krisstödsarbete pågår.

– Det är viktigt att vi fångar varandra, och finns till för varandra och kollegor i den här svåra stunden, säger hon.

ANNONS

– Lars Vilks var en offentlig person, och två av våra personer, livvakter som arbetade heltid med att skydda Lars Vilks avled i tjänsten, säger Carina Persson.

Hon säger att det varit ett tufft arbete som pågått hela kvällen och natten och inte är avslutat ännu.

En tyst minut hölls på Stortorget i Malmö på måndagen för att hedra de två polismännen och konstnären Lars Vilks.
En tyst minut hölls på Stortorget i Malmö på måndagen för att hedra de två polismännen och konstnären Lars Vilks. Bild: Johan Nilsson/TT

Polisen i sorg

– Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater. Jag är också i kontakt med polisregion Syd för att försäkra mig om att de får det stöd de behöver i denna stund, säger rikspolischef Anders Thornberg i pressmeddelandet.

Carina Persson, regionpolischef i region Syd, fyller i.

– Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogreppbart och outsägligt sorgligt. Mina varmaste tankar till vår skyddspersons anhöriga och våra kollegors familjer och närmaste arbetskamrater, säger hon.

Klockan 12 på måndagen hölls en tyst minut för att hedra de omkomna.

Personskydd i över 10 år

Lars Vilks har länge varit en av Sveriges mest kända konstnärer.

Efter att Muhammed-karikatyrerna publicerades i Nerikes Allehanda 2007 har han levt under mordhot. I över ett årtionde har han haft personskydd och levt med livvakter vid sin sida.

ANNONS

Lars Vilks blev 75 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS