Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs Konsthall kommer att stängas ned våren 2024 och flytta till en ny permanent lokal. Var flytten går är ännu oklart.  Bild: Bengt Kjellin
Göteborgs Konsthall kommer att stängas ned våren 2024 och flytta till en ny permanent lokal. Var flytten går är ännu oklart. Bild: Bengt Kjellin

Sara Arvidsson: Konsthallens framtida öde påverkar Göteborg

Blir det Backaplan eller Gamlestan som blir Göteborgs konsthalls nya hem? Detta kommer förhoppningsvis avgöras i veckan. Oavsett uppstår det nu ett hålrum i Göteborgs konstscen, skriver GP:s Sara Arvidsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Pandemiåren var tuffa för konstlivet i Göteborg. Allra svårast var det för de större konstinstitutionerna som abrupt fick stänga ned utställningar och göra dem tillgängliga endast via digitala visningar.

Corona-perioden kan ses som en förvarning om vad vi har att vänta. Om ett par år kommer det inte längre vara möjligt att traska upp längs Kungsportsavenyn för att ta del av utställningar på Göteborgs konstmuseum eller den angränsande konsthallen, eftersom lokalerna kommer att stängas ned våren 2024 som ett resultat av en grundlig renovering, som GP Kultur rapporterade om i veckan(25/8).

Då påbörjas också flytten av Göteborgs konsthall, en fråga som har varit på tapeten ofantligt länge. Det har varit omöjligt att finna en ersättningslokal. Att kulturnämnden siktar på att ta ett beslut i frågan denna vecka är därför en viktig händelse. Konsthallens öde kommer förhoppningsvis att avgöras. Det finns två alternativ: en lokal i Gamlestan eller en placering i det planerade Kulturhuset på Backaplan.

Om Konsthallen flyttar till Gamlestan beräknas väntetiden bli ett till två år, medan en flytt till Backaplan kan innebära hela fem år av väntan.

Båda förslagen innebär en förändring för de många konstintresserade som smidigt har kunnat ta sig till Götaplatsen och uppleva flera utställningar på en och samma gång. Oavsett om Konsthallens slutdestination blir Backaplan eller Gamlestan, har jag farhågor om att den kommande platsen kan vara för avsides för en del vana besökare, att de kommer låta lättjan ta överhanden. Till plussidan hör förstås nya, moderna och praktiska lokaler men även möjligheten att väcka intresse hos personer som tidigare kan ha blivit avskräckta av de tunga, monumentala portarna vid Götaplatsen.

Låt oss hoppas att processen inte blir för utdragen. Om Konsthallen flyttar till Gamlestan beräknas väntetiden bli ett till två år, medan en flytt till Backaplan kan innebära hela fem år av väntan. Oberoende av vilket beslut som fattas, uppstår ett hålrum i Göteborgs konstliv, ett gap som måste fyllas av de övriga konsthallarna och gallerierna.

Det är omöjligt att förutse hur läget under dessa år kommer att arta sig. Men med tanke på den nuvarande inflationen kommer förmodligen de renodlat kommersiella gallerierna en tid framöver satsa på ”säkra kort”, alltså konst som utan tvekan säljer. Det är på så vis upp till de icke-kommersiella verksamheterna att ta sig an Konsthallens gebit, kanske genom att anordna fler diskussioner och sammankomster. De bör bli viktiga knutpunkter under en lång tid.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS OCKSÅ: Konsthallen måste flytta – kan bli hemlös i fem år

LÄS OCKSÅ: Jeanette Gustafsdotter (S): ”Jag är konkret som människa”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.