Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konsthallen behöver mer plats

Trångboddheten i Göteborgs konsthall har länge varit känd. Genom att flytta ut delar av verksamheten till andra lokaler löser man tillfälligt arbetsmiljöproblemen.
I årets detaljbudget för kulturnämnden i Göteborg lyfts Konsthallen och Stadsmuseet fram som institutioner som behöver förnyas. Verksamheten vid Konsthallen behöver en skarpare profil och bli mer tillgänglig. Lokalerna måste ses över på kort och lång sikt.
- Det akuta problemet är att med den bemanning och den verksamhet som bedrivs vid Konsthallen idag är lokalen för liten. Därför kommer vi under året att hitta en tillfällig lösning, i första hand genom att lyfta ut verkstäderna till andra lokaler, säger Kennet Johansson, chef för kulturförvaltningen.
Den temporära lösningen räknar han med kommer att fungera tre-fyra år framåt, därefter är det nödvändigt med en permanent lösning för att Konsthallen skall kunna utföra sitt uppdrag att visa samtidskonst. Lene Crone Jensen, chef för Konsthallen, skulle välkomna en flytt. Hon menar att de nuvarande lokalerna är vackra men gjorda för måleri och skulptur. Idag är samtidskonst så mycket mer.
- En flytt skulle framförallt innebära mer funktionella och flexibla lokaler med bättre möjlighet att möta publiken, för kringaktiviteter och pedagogisk verksamhet, säger Lene Crone Jensen.
Kulturförvaltningen har ett övergripande uppdrag vid stadsplanering och stadsutbyggnad att bevaka vilka möjligheter det finns för olika typer av kulturaktiviteter.
- Det finns inga specifika planer, men rent spontant är det väl Konsthallen som skulle kunna komma ifråga. Förvaltningen har idag inte något uppdrag att arbeta med frågan om en konsthall någon annanstans i stan. Min uppfattning är att ingen driver frågan särskilt hårt, säger Kennet Johansson.
Enligt Lennart Widing (m), vice ordförande i kulturnämnden, pågår det inga diskussioner om Konsthallens framtid inom de borgerliga partierna.
Däremot menar moderaterna att planerna för en tillbyggnad av Konstmuseet är viktiga. Tillbyggnaden är nödvändig och påverkar inte Konsthallen menar Widing
Skulle Konstmuseet vara intresserat av Konsthallens lokaler om de blev lediga?
- En eventuell framtida flytt av Konsthallen är inget alternativ till en tillbyggnad av Konstmuseet, säger Lennart Widing.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.