Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Konstgestaltningen ONE tar plats utanför Sjöfartsmuseet

Det är inte bara Sjöfartsmuseets ombyggnad som kommer stå klar nästa år. Museet kommer även vara värd för den nya konstgestaltningen ONE, som kommer ta plats på gräsmattan utanför entrén. Ett konstverk som ska utforska havets gåtfullhet och lösa upp gränserna mellan natur och kultur.

Det är konstnärsduon Ohlsson/Dit-Cilinn som står bakom konstverket ONE. Detta efter att Göteborgs stad efterlyst en konstgestaltning utanför Sjöfartsmuseet som skulle belysa hur mänsklig verksamhet blivit en naturkraft som förändrar jordens ekosystem.

Resultatet blev denna två och en halv meter höga aluminiumskapelse.

LÄS MER: Konstverk sanerades bort av misstag – anmäldes som klotter

LÄS MER: Picassomålning hittad i Aten – nio år efter stölden

”Skulpturen består av fyra blad som bildar en sorts kapsel, inspirerat av formen av en blåmussla och äldre dykarklockor. På så sätt kan man se verket som en imaginär farkost som tar besökaren ner till havets botten” säger David Ohlsson och Dit-Cilinn i ett pressmeddelande.

På skulpturens ytskikt kan man se fossilerade snäckor, tång och mollusker men också skräp så som kapsyler, flaskor och munskydd återfinns på konstverket och ska symbolisera hur gränsen mellan det naturliga och det skapat av människan är på väg att lösas upp.

Insidan däremot – är prydd med pärlemor som kommer lysas upp av markbelysning.

”Verket knyter an till den stora mängd sägner och myter om varelser och fantastiska ting som sägs ruva i djupen. Det lämnar betraktaren med en uppmaning att omfamna det okända: det gränslösa havet i all dess komplexitet, historia och inte minst dess framtid”, skriver konstnärerna i pressmeddelandet.

Verket ONE planeras att avtäckas under våren 2022.

LÄS MER: Två av verken på Borås konstbiennal vandaliserade

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.