Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Serietecknaren Johan Wanloo Bild: Jonas Lindstedt

Johan Wanloo: Konspirationsteorierna får världen att hänga ihop

Johan Wanloo bläddrar bland tidningar om UFOs och mystiska fenomen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är dags att köpa tidningar. Visst kan jag prenumerera men det är en trivsam ritual att åka ner på stan och köpa direkt i affären varje månad. Jag tar Monocle, Retro Gamer och Kalle Anka Extra. Ska jag ha en till? Jag sträcker ut handen mot en tidning om UFOs, mystiska fenomen och konspirationer som jag brukade köpa regelbundet förr. Men hindrar mig.

En gång i tiden var konspirationsteorier något av det roligaste jag visste. Förutom att sluka tidningar och böcker printade jag ut långa diskussionstrådar från internet om fejkade månlandningar och hur Amerikas regering låg bakom morden på Jimi Hendrix, Jim Morrison och Janis Joplin (och hur Elvis fortfarande levde). Det var som wrestling. Jag visste att det var påhitt men valde att strunta i det.

LÄS MER: De eviga tonåringarnas stad

Vilken lycka när jag fick tag på grusiga kassetter med Amerikanska radioprogram där desperata människor hojtade om svarta helikoptrar och UFO-expriment på kor. Jag minns speciellt en intervju med en distingerad engelsk herre i 80-årsåldern som var övertygad att världen styrdes av två olika sorters utomjordingar från baser på havets botten. De låg dessutom i krig med varandra.

Bra för dig, tänkte jag. Vilken spännande värld du väljer att leva i.

Det som är så läckert med konspirationsteorier är tanken på att allt hänger ihop. Att hitta sammanhang och föra ihop dem är ett ytterst mänskligt drag och även en byggsten i historieberättandets teknik. Vi som lever på att hitta på historier börjar ofta med lösryckta scener. Sedan lägger vi ihop dem och fyller på och till slut har vi skapat en sammanhängande berättelse. Så när du tycker det är fullkomligt logiskt att slumpmässiga händelser hänger ihop och på något sätt slutar med att frimurare låg bakom11 september så har din hjärna helt enkelt, enligt det äldsta författar-tricket i boken, konstruerat en berättelse. Grattis. Du kanske kan ta mitt jobb någon dag.

Problemet är att i verkligheten är det väldigt lite som hänger ihop. Nästan inget. Slumpen gör kaos med våra liv och då förstår jag att en värld fylld med konspirationer är både mer intressant och lite tryggare. Men det är tyvärr mest nonsens och hittepå. I en tid då allt fler på allvar tror att jorden är platt har samhället inte råd med mer falska nyheter och konspirationsteorier. Idén att Hillary Clinton gömmer barnslavar på Mars är förstås väldigt underhållande. Skulle hemskt gärna se filmen med den handlingen. Men jag får en klump av oro i magen över att det idag är så många som på allvar tror på det att NASA kände sig nödgade att gå ut med en dementi. Det är inte kul längre. Jag köper en hårdrockstidning istället.

LÄS MER: Kassera uttrycket curlingförälder

Fast ändå, de här orden publiceras ju i traditionell mainstreammedia. Klart att just vi vill få dig att tro att konspirationsteorier är dumheter eller hur? Är det här en kulturkrönika eller bara en avancerad psyops från Illuminati?