Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Emanuel Karlsten

Konspirationen är sann – den vita mannen är hotad

Emanuel Karlsten: För de som tidigare tvingats leva på äppelskruttar är det en efterlängtad rättvisa.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I veckan reagerade jag på en kommentar från politikern Bo Hofvander. Han kandiderade lokalt för SD i Halmstad och har sagt så många fasansfulla grejer att det är konstigt att det var just detta jag reagerade på, men så här sa han:

“Så fort du är man, du är vit/.../då behandlas du i dag som en mindre värderad samhällsgrupp”

Det är i Expressen som Hofvander uttalar sig och det fastnade för att det låter som att ingen någonsin tagit sig tid att prata med Bo. Att de som inte håller med honom bara avfärdat Bo och hans gelikar som sexister eller fullblodsrasister. Men det här är ju Bosses känsla! Kan vi inte ta den på allvar? Känslan av att han som vit man håller på att tappa fotfästet och relevans i Sverige. Bo säger vidare i Expressen:

LÄS MER: Kritiserad SD-kandidat hade redan lämnat

“Medierna pushar hela tiden för minoritetsgrupper och riktar kameror och mikrofoner mot minoritetsgrupper och förstorar upp dem som om det ska vara någonting normalt.”

Så känns det! Det är i så fall inte konstigt. Tänk bara tillbaka på sommaren. Pride har till exempel fått stor plats i medier. Hur “normalt” är det? Människor som klär av sig och går i tåg för att visa upp ... sig? Så känns det. Skulle det fungera om Bo och hans vänner gjorde det? Hade medier bevakat ett tåg där vanliga, heterosexuella män tågat för den heterosexuella kärlekens skull? Nej. Är inte det både orättvist och ett bevis på att Bosse har rätt?

Eller ta vilken Aktuellt-sändning som helst! Det är ju som att de AKTIVT försökt knuffa bort den vita mannen, kvotera in kvinnor och invandrare för att STJÄLA de vita männens röst?

LÄS MER: Karlsten: Vilka idioter som går på det där

Och ja, det är precis vad de gör. Jag har själv suttit på redaktionsmöten på tidningar där man gått igenom förstasidor, räknat män, kvinnor och personer med utländsk bakgrund. Där de beklagat sig om de vita männen hamnat i majoritet. Jag har till och med varit med och prisat en digital manick som i realtid räknar ut och larmar medier om de har för många män på hemsidan.

Det är alltså ingen konspiration – den vita mannen är hotad!

Men hotet kommer mot en synnerligen privilegierad position. För vita män har i alla tider prioriterats, kvoterats in av andra män till maktpositioner. Ofta inte på grund av vår kompetens, utan för att vi varit just män, vita män. Faktum är att vi, för att skydda vår position, till och med begränsat andras rättigheter. Kvinnor fick rösträtt först 1919 och är i näringslivet i praktiken ännu utkvoterad: trots att kvinnan utgör hälften av befolkningen är hon i kraftig minoritet i börsstyrelser och i chefspositioner. För att inte tala om hur vi, vita män, historiskt behandlat de med annan hudfärg.

LÄS MER: Därför gör svenska (analfabeter) egen politik av knytblusen

Men nu, i en upplyst tid där vi begriper att pigment eller kön inte är diskvalificerande, försöker samhället väga upp det här. Lyfta upp det avvikande som något värt att hyllas, som Pride. Medier förstår ansvaret de har för ett samhälles världsbild; att om vi består till hälften av kvinnor och en stor del invandrande, måste tidningens artiklar spegla det.

På ytan kan det kännas som att en vit man blir “en mindre värderad samhällsgrupp”. Och det är sant: För någon som haft 100 procent av ett äpple blir det en värdeminskning på minst 50 procent! Då KÄNNS det som att vita män blir mindre värda, men egentligen är det en justering från en upphöjd position, till en likvärdig position.

Det kommer kännas jobbigt för mannen ett tag, men för de som tidigare tvingats leva på äppelskruttar är det en efterlängtad rättvisa.

LÄS MER: Karlsten: Hur ska vi hantera all vardagssexism?