Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Konsertdags för Side by Sides digitala musikläger

På tisdag är det dags för Side by Sides festivalkonsert. På rekordtid fick musiklägret slå om till att i år i stället vara digitalt.

Side by Side är ett musikläger som anordnas av Göteborgs Symfoniker tillsammans med El Sistema och är en del av Göteborgs jubileumsfirande. Redan i februari började de planera olika scenarier för årets musikläger, beroende på hur pandemin skulle komma att utvecklas.

– Vi förstod att vi behövde göra ett reducerat läger, att folk inte skulle kunna resa till Göteborg, ännu mindre från utlandet, säger Terese Mörtvik, kommunikatör för Side by Side och Göteborgs Symfoniker.

LÄS MER: El Sistema firar sin dag

De pratade om de skulle göra en app eller webbplattform, bestämde sig för det senare och satte sedan igång med att på rekordtid bygga plattformen, samt producera innehåll i form av lektioner, utmaningar och inspiration av olika slag.

Dessutom har alla deltagare kunnat skicka in vykort med hälsningar, presentationer och filmer där de spelar eller gör olika utmaningar. Filmerna klipps varje dag ihop till en film under namnet ”Recap of the day”.

– Det är roligt att de är så engagerade. De gör sina utmaningar, spelar in sina videor och skickar in material. Det är mest vi vuxna som tycker att det digitala känns krävande. Ungdomar är mer vana vid det här sättet, säger Terese Mörtvik.

Vad händer med plattformen när pandemin är över?

– Vår ambition är att plattformen ska leva vidare och att man ska kunna gå tillbaka i arkiven. Vi har haft en förhoppning om en digital version av lägret i flera år som ett alternativ för de som inte kan komma hit och för att förlänga lägerkänslan över hela året, säger Terese Mörtvik.

Rekordantal länder

Vanligtvis brukar Side by Side ha mellan 2000 och 2500 deltagare i åldrarna 6-23 år, deltagare som alla är i Göteborg för att bli bättre på att spela sina instrument och arbeta tillsammans med professionella dirigenter och musiker från Göteborgs Symfoniker.

I talande stund är antalet deltagare 656 stycken. Men spridningen är större än tidigare år. Det förra rekordet på antal länder som deltagarna kommit ifrån var 16 mot årets 30 länder.

Annars är det i grunden sig likt. Även om huvuddelen av lägret är digitalt finns det en orkester (bestående av medlemmar från bland annat Dream orchestra) och en kör på plats i konserthuset under lägret. De utgör stommen för det digitala lägret.

LÄS MER: Gustavo Dudamel: "Jag är väldigt stolt över El Sistema"

Vanligtvis brukar deltagarna kunna välja mellan 17 olika, nivåanpassade spår: åtta orkesterspår, sju körspår, ett folkmusikspår och ett ”early music”-spår. Det har i år reducerats till tre spår: två för orkester och ett för körsång.

Alla deltagare har sitt spår och sitt schema beroende på instrument och nivå. Men eftersom de har ett lektions- och utmaningsarkiv kan de som spelar flera instrument få ett breddat utbud av undervisning, samt att de som går det enklare spåret kan kika på hur lektionerna ser ut för det mer avancerade.

I år får även de yngre deltagarna jobba tillsammans med Göteborgs Symfoniker, något som annars bara brukar gälla de lite äldre.

– Vanligtvis är lägret utspritt över Göteborg. I år kan alla prata med alla. Vi har en chatt och det är en communitykänsla, säger Terese Mörtvik.

Digital festivalkonsert

Den 16 juni klockan 15.00 sänds Side by Sides ”Digital Festival Concert” på GSO Play.

Det blir en blandning med live-innehåll från kören och orkestern på plats, en lägerfilm och ett digital uppförande av ”Circle of Life” från Disney-filmen ”Lejonkungen” som de jobbat med i flera dagar. Deltagarnas filmer när de spelar sin stämma har klippts ihop till en full orkester under ledning av dirigent Ron Davis Alvarez.

– Det kändes som ett naturligt alternativ i dessa tider, en cirkel av länder, säger Terese Mörtvik.

Side by Side är ett musikläger för ungdomar i åldrarna 6 till 23 som i år anordnas för sjunde gången av Göteborgs Symfoniker och El Sistema.

Årets upplaga äger rum 13-17 juni

Den 16 juni klockan 15.00 kan man streama deras ”Digital Festival Concert” på GSO Play.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.