Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L). Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera
Kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L). Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Kommunens dåliga ekonomi hotar kulturverksamheter

Kostnaden för att driva stadens museum, bibliotek och övriga kulturliv beräknas öka med ungefär femtio miljoner kronor nästa år, men det är inte självklart att kulturnämnden får mer pengar.
– Tyvärr kan det hända att vi får göra vissa omfördelningar, omprioriteringar, neddragningar. Kalla det vad du vill, säger Ann Catrine Fogelgren (L), kulturnämndens ordförande.

Göteborgs ekonomi har varit minst sagt skakig under den senaste tiden. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) talar om strukturella underskott och nyligen träffades en överenskommelse mellan den styrande Alliansen och Socialdemokraterna för att hantera det dystra ekonomiska läget.

Båda sidor förklarade samarbetet som ett stort framsteg, men bedömningen är att det fortsatt rör sig om rejäla utmaningar för kommunens ekonomi framöver.

LÄS MER: Politikernas plan för att rädda Göteborgs ekonomi

Situationen märks också av i stadens politiska nämnder. Lokalnämnden vädjade förra veckan om 32 miljoner extra från kommunledningen. De varnade för att de annars skulle tvingas sluta att bedriva underhåll av skolor, förskolor och äldreboenden. Trots det har kommunstyrelsen inte beslutat om några extra medel.

– Vi har inte de pengarna i dag, konstaterade en bekymrad Axel Josefson.

Beräknas få ökade kostnader

För kulturnämnden har 2019 inneburit ett rejält sparpaket. I december förra året förlorade exempelvis kulturskolan sitt utvecklingsstöd när nämnden var tvungna att spara 20,3 miljoner kronor.

Dåvarande andre vice ordförande i nämnden, Kristina Tharing (M), förklarade att det inte var ett roligt beslut.

– Vi hade aldrig tagit bort det här utvecklingsstödet om vi inte behövt få budgeten i balans. Men det är att värdera och prioritera, sade hon då.

Inför 2020 gör tjänstemännen nu bedömningen att nämndens kostnader kommer att öka med 48,5 miljoner kronor. Delvis handlar det om kraftiga hyreshöjningar, men även en kombination av högre kostnader för arbetsmiljö och administration, samt stadens allmänna effektiviseringskrav.

Hos förvaltningen finns dock en oro för att ökningen inte kommer att täckas i den kommande kommunbudgeten.

I en uppföljningsrapport skriver de:

"Såvida kulturnämnden inte erhåller en påtagligt utökad budgetram 2020, vilket förvaltningen utifrån stadens ekonomiska förutsättningar bedömer som mindre troligt, innebär det att nämnden kommer behöva inleda arbetet med att avveckla verksamheter."

Göteborgs kulturchef Anna Rosengren säger att de nu har presenterat förutsättningarna för politikerna och att hon hoppas på gehör. Nämnden är nämligen redan ansträngd sedan årets sparkrav menar hon.

– Står vi inför en större besparing ser jag med oro på hur det kommer att påverka kulturlivet i Göteborg, säger Anna Rosengren.

Ordföranden: "Worst-case scenario"

Ann Catrine Fogelgren (L) är kulturnämndens ordförande. Hon medger att det är ett bekymmersamt läge men vill inte spekulera i konsekvenser innan hon vet hur Alliansens kommande budgetförslag ser ut.

– Det är worst-case scenario de har redogjort för. Jag vill inte spekulera innan jag har allt på bordet. Så fort jag vet hur det ser ut får vi ta ställning.

Inför 2019 var kulturnämnden tvungna att spara 20 miljoner. Är det ett ännu sämre läge nu?

– Det är ett bekymmersamt läge men jag tycker inte att det är sämre. Det vill jag inte säga. Det är bekymmersamt och tyvärr kan det hända att vi får göra vissa omfördelningar, omprioriteringar, neddragningar. Kalla det vad du vill, säger Ann Catrine Fogelgren

Alliansens budgetförslag väntas i slutet av oktober. Då lovar Ann Catrine Fogelgren att svara på vilka verksamheter som kan komma att påverkas och hur.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.