Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kommentarer till Folkets hus förändring

På onsdagen beviljades Folkets hus i Göteborg utträde ur riksorganisationen Folkets hus och parker. Beskedet väckte reaktioner:
Mirja Wester, vd för Göteborgs filmfestival.. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Mirja Wester, vd, Göteborgs filmfestival:

– Det viktiga för oss är att få information om vad som händer i huset. Att Folkets hus nu lämnar riksorganisationen Folkets hus och parker är inget som påverkar vår verksamhet eller vår relation till hyresvärden Folkets hus i nuläget, så jag är inte orolig på kort sikt. Planerna påverkar inte Filmfestivalen 2019, däremot 2020. Då hoppas vi få vara kvar på Draken, annars får det stora konsekvenser för oss. Det känns som att vi kommer att bli hyresgäst till hotellet i framtiden, och min förhoppning är att vi då ska ha samma intressen och kunna uppnå en fin synergi.

Lotta Lekvall, vd, Folkteatern.. Bild: Mats Bäcker

LÄS MER: Göteborg Folkets hus lämnar Folkets hus-rörelsen

Lotta Lekvall, vd för Folkteatern:

– Jättesorgligt. Det är min spontana reaktion. Om Folkets hus inte längre ska vara ett Folkets hus, vad ska det vara då? Om det bär namnet Folket hus men bara ska vara en fastighetsägare. Det är väldigt sorgligt för Göteborg om Folkets hus överger sin historiska grundidé om att vara en mötesplats för alla, den sortens hus behövs centralt. Och varför har de inte redovisat sina planer för oss? Folkteatern behöver planera med 1,5 års framförhållning, men vi får ingen information om ombyggnaden och framtiden. Folkets hus som är vår hyresvärd visar inte förtroendet att inkludera oss i sin framtida vision. Att de refererar till oss som ”hyresgäster” tycker jag säger allt. En farhåga jag har blir då också att de ska vara intresserade av att ta ut marknadsmässiga hyror. Deras sätt att agera är tråkigt, för vi skulle egentligen göra något fantastiskt tillsammans för konst och kultur på den här platsen där vi är.

LÄS MER: Folkteaterns vd: ""En oroande situation"

Mariya Voyvodova (S), ordförande i kulturnämnden. Bild: Olof Ohlsson

Mariya Voyvodova (S), ordförande kulturnämnden:

– Jag känner inte till det här, så det är svårt för mig att kommentera. Men för mig är det oerhört viktigt att värna om kulturen som finns där redan i dag och att bygga ut den nya kulturen i framtiden. Sen har Folkteatern varit på agendan och där har vi från kulturnämnden i Göteborg varit tydliga med att det är viktigt att värna om Folkteaterns verksamhet. Folkets hus Göteborg är också arbetarrörelsens hjärta och huserar alla möjliga aktörer; fackförbund, ABF, Folkteatern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.