Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På klubben Nightlife +40 på Valand är man noga med åldersgränsen - ingen under 35 år kommer in. Bild: Pressbild

Klubben där du inte behöver träffa din dotter

Det finns nästan inga klubbar i Göteborg för den äldre publiken. "Nightlife +40", där man stannar vid dörren om man är yngre än 35 år, är ett undantag.
– Det kommer inte in någon 22-årig tjej i tajta skinnbyxor som gör att alla känner sig gamla, säger arrangören Johnnie Karlsson.

Alla kan behöva åla sig ur sitt eget huvud ibland, och stiga ner i en lösare, kanske till och med sämre version av sig själv. Alla kan behöva dricka ner sina tankar lite. Alla kan också behöva en plats där de får sluta sig runt en annan människa, samtidigt som en motbjudande ballad når sin sista refräng och söndagen inte finns, inte lördagen heller, och absolut inte någon av de andra veckodagarna. Johnnie Karlsson arbetar piggt för att även människor i 50-årsåldern ska ha en helt egen zon för musik, dans och utgång.

– Det är inte roligt när 48-åriga Agneta går in på en traditionell nattklubb och träffar sin dotter där. Dottern skäms, Agneta skäms. Det är därför vi är väldigt hårda med åldersgräns, säger Johnnie över telefon.

En gång varannan vecka arrangerar han "Nightlife +40" i Valands lokaler – en klubb som håller på från klockan sju till midnatt, där endast människor över 35 får tillträde.

Brukar ni legga "neråt"?

– Märker vi att någon är för ung gör vi faktiskt det, menar Johnnie. Och det gör vi av respekt för vår målgrupp – det kommer inte att komma in någon 22-årig tjej i tajta skinnbyxor som gör att alla känner sig gamla.

"Behovet finns, och det är viktigt att någon tar ansvaret"

Valands +40 är den enda klubbafton av sitt slag i Göteborg, vilket naturligtvis skulle kunna ses som bedrövligt klent. Men egentligen är det inte så egendomligt, menar Johnnie.

LÄS MER: Alla har rätt att känna sig unga på krogen

– Man måste tänka såhär: en femtioåring kanske bara går ut högst en gång i månaden. Så underlaget finns inte riktigt för att driva många klubbar. De i femtioårsåldern och uppåt går på opera, bio, har middag hemma, eller bjuder hem vänner på ett helt annat vis än vad ungdomar gör. Behovet är inte lika stort, men det finns ändå där – och det är viktigt att någon tar ansvaret.

Johnnie Karlsson pratar ofta så om sina klubbkvällar. Han tycks se dem, inte främst som lättsinnigt nöje, utan som ett ömt samhällsuppdrag.

– Internet har ju tågat in i våra samhällen, och där görs ju numera mycket av dejtingen bland äldre. Men då finns det ett uppdämt behov av att träffas även fysiskt. Av inte bara sitta och chatta, av att mötas ute och kommunicera med människor, fortsätter han.

"Bara för att folk är femtio är de inte dumma i huvudet"

Vad för typ av musik inriktar ni er på?

– Vi kör väldigt mycket från 80 och 90-talet. Musiken som spelades när vår målgrupp var typ 20 år. De har fina minnen till den musiken, före familjeliv och annat – nu plockar vi upp de goda, trevliga grejerna därifrån.

Han fortsätter:

– Men vi kör annat också! 70 procent är gammal musik, men 30 procent är också helt ny. Bara för att folk är 50 år så är de ju inte, ursäkta mig nu, dumma i huvudet. De gillar ju nytt också.

Arrangören Johnnie Karlsson. Bild: Privat

Skulle du säga att åldersgruppen 40-60 är en stökig, vild åldersgrupp att ha hand om?

– Absolut inte. Vi börjar också tidigt på kvällen. Om första gästen kommer vid midnatt, tiden som gäller på vanliga klubbar, så har denne hunnit att tanka på massa olika ställen innan dess. Men börjar man 19 så börjar man inte tanka klockan 4 på eftermiddagen – eller hur?

LÄS MER: Ingen kan sluta flina på O'learys

– Jag har alltid varit av ståndpunkten att, om man har en svart mörk lokal, vad är det för skillnad på att umgås lite tidigare? Då kan man gå hem och lägga sig, vakna upp, göra något nästkommande dag, äta middag med sina barn eller något annat.

Fakta: Nightlife +40

Pågår mellan 19-00, finns möjlighet att äta middag innan själva klubben börjar.

Nästa tillfälle för klubben infaller den 28e september, kvällen efter är den 12e oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.