Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Roy Scrantons budskap är att vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klimatfilosof till Filmfestivalen

Amerikanska författaren och klimatförändringsfilosofen Roy Scranton gästar Göteborgs filmfestival i januari och inleder Fokus: Apokalyps.

Göteborgs filmfestival vill med temat Apokalyps visa hur filmskapare visualiserar klimatkrisen och dess följder – och en som studerat dessa frågor ingående är just författaren, journalisten och krigsveteranen Roy Scranton.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Filmfestivalen har räknat publiken

Roy Scrantons budskap är att vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under. Han publicerade 2013 boken Learning to Die in the Anthropocene: Reflections on the End of a Civilization

Scranton håller både en Masterclass och deltar i ett podsamtal på Stadsbiblioteket.

"Radikal klarsynthet"

– Med sin radikala klarsynthet har Roy Scranton utmärkt sig som en av de intellektuella som har haft störst inflytande på hur vi tänker på klimatkrisen i apokalyptiska termer. Det känns både roligt och viktigt att låta publiken möta hans utmanande och uppfriskande tankevärld, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg filmfestival, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Klimatångesten är egentligen klimatånger

Roy Scrantons besök och framträdande genomförs i samarbete med Svenska kyrkan, liksom resten av seminarierna som ingår i Fokus: Apokalyps.

Göteborgs filmfestival pågår 25 januari till 4 februari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.