Det var en Vincent van Goghs ”Solrosor” som utsattes för tomatsoppa-attentatet på fredagen. Personerna på bilden har inget med händelsen att göra. (ARKIVBILD).
Det var en Vincent van Goghs ”Solrosor” som utsattes för tomatsoppa-attentatet på fredagen. Personerna på bilden har inget med händelsen att göra. (ARKIVBILD). Bild: SHIZUO KAMBAYASHI

Klimataktivister kastade tomatsoppa på van Gogh-tavla

Två klimataktivister har kastat tomatsoppa på Vincent van Gogh-målningen ”Solrosor”. Aktivisterna tillhör gruppen ”Just stop oil” som genomfört en rad aktioner i London den senaste veckan.

ANNONS
|

Det var på fredagen som två aktivister från ”Just stop oil” letade upp den berömda van Gogh-målningen inne på National gallery i centrala London. Duon tömde varsin burk med tomatsoppa på tavlan samtidigt som gruppen publicerade ett uttalande:

“Är konst värt mer än liv? Mer än mat? Mer än rättvisa? Krisen med de höga levnadsomkostnaderna drivs på av fossila bränslen - vardagen har blivit alltför dyr för miljontals frysande, hungriga familjer - de har inte ens råd att värma en burk med soppa.”

Efter att ha kastat soppan limmade de båda aktivisterna fast sig vid väggen intill tavlan.

Konstverket skyddades av en glasskiva. Museet har ännu inte uttalat sig offentligt om händelsen.

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS