Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Klassiska "Rapport" kortas ner

Stora förändringar väntar SVT:s nyheter. "Rapports" klassiska 19.30-sändning kortas med fem minuter och de regionala sändningarna flyttas till ny tid när mer resurser satsas på online-journalistik. Och det påverkar även populära "Go'kväll" som får ny - senare - sändningstid.

Från och med mars nästa år kommer SVT:s nyhetsblock få ett helt nytt utseende. De regionala nyheterna klockan 19.15 försvinner och den klassiska "Rapport"-sändningen klockan 19.30 kommer att kortas med fem minuter.

Men det blir mer nyheter tidigare under kvällen och andelen regionala nyheter i hela nyhetsblocket ökar.

Förändringarna är ett led i SVT:s satsning på mer webbaserad journalistik i sina digitala kanaler.

-Det är något vi ser växer dramatiskt nu, månad för månad ökar det via vår nyhetsapp och svt.se. Vi stärker upp nu upp online-journalistiken utan att belasta broadcast-publiken med en lägre nyhetsservice. Vi menar att vi kommer att få fler tittare på det här sättet, det är vår förhoppning, säger Robert Olsson, programdirektör för nyheter på SVT.

"Go'kväll-krock"

Den nya tablån är inte helt spikad och arbetet innebär förändringar för en lång rad program. Bland annat kommer "Sverige i dag" att innehålla mer regionala nyheter och det populära kaféprogrammet "Go'kväll" flyttar från 18.45 till 19.30, vilket betyder att det sänds samtidigt som "Rapport".

Bakom förändringarna ligger ett kritiserat arbete som inneburit neddragningar för SVT:s Norrlandsredaktioner och en utbyggd regional bevakning i storstädernas ytterområden.

-Detta är en förändring som innebär att du kommer möta 21 redaktioner i stället för 11. Vi utökar tiden i 18-blocket på förkvällen och flyttar in det regionala i "Rapport". Totalt sett för du en ökad exponering av det lokala och regionala materialet, det är poängen, säger Robert Olsson.