Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Klassiska konserter att streama hemma i soffan - utan kostnad

I pandemitider blir det mer och mer tid att tillbringa hemma. GP tipsar om 10 streamingkanaler för klassisk musik fullspäckade med konserter från hela Sverige och världen att upptäcka.

LÄS MER: Här streamar du opera i världsklass – helt gratis

Opera- och konserthusen förlänger sina stängningar och ingen vet när de kommer att kunna öppna igen.

Men vad ska man göra under tiden, om man är en sådan person som redan nu längtar efter att gå på konsert igen?

Saken är den att internet i dag fullständigt svämmar över av möjligheter att enkelt och gratis uppleva klassisk musik hemma i soffan – från svenska orkestrar som Göteborgs symfoniker, Sveriges radiosymfoniker och Kungliga filharmonikerna.

Såväl som från internationella orkestrar som Londons symfoniorkester, Concertgebouworkestern och Bergens filharmoniska orkester.

GP guidar till 10 hemsidor för klassisk musik och ger några tips vad du där kan hitta för både ögon och öron.

Bild: Ola Kjelbye
Bild: Ola Kjelbye

Göteborgs symfoniker (GSO Play)

Den självklara platsen att börja för en göteborgare är så klart Göteborgs symfonikers egen streamingkanal GSO Play med ett stort utbud av konserter och även intervjuer med musiker. Om jag måste välja ut några av alla konserter att välja bland får det bli två så skilda verk som Stravinskijs ”Svit ur Eldfågeln” och Händels ”Messias”. Har du ännu inte sett klippet när dirigenten och pianisten Christian Zacharias avbryter hela framförandet för att en mobiltelefon ringer kan du även göra det här!
Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Bild: ANDERS WIKLUND / TT

SVT Play

Hur bra koll har du på de svenska symfonikerna? Om svaret är ”inte så bra” föreslår jag att du går in på SVT Play och tittar på Allan Petterssons sjunde symfoni med dirigent Alan Gilbert (bilden). Mycket spännande och gripande musik. Den kombineras med fördel med dokumentären ”Allan Pettersson - första symfonin” om när dirigent Christian Lindberg sammanställer och framför hans tidigare aldrig uppförda första symfoni.
Bild: Dan Hansson / SvD / TT
Bild: Dan Hansson / SvD / TT

Kungliga operan (Operan Play)

En av vår tids allra främsta tonsättare är den finska Polarpristagaren Kaija Saariaho. Hennes vackra opera ”L’Amour de loin” var den första opera av en kvinnlig tonsättare att sättas upp på Metropolitan i New York sedan 1903! På Kungliga operans streamingkanal Operan Play kan man nu och fram till den 31 januari se ett uppförande av Saariahos oratorium ”La Passion de Simone”, baserad på filosofen Simone Weil, och framförd av mezzosopran Anne Sofie von Otter.
Bild: Kent Eng
Bild: Kent Eng

Berwaldhallen (Berwaldhallen Play)

Även på Berwaldhallens hemsida finns det en mängd fina konserter att streama där Sveriges radiosymfoniker framför riktiga klassiker av Beethoven, Brahms och Dvořák. Lite extra kul att se är konserten när en av våra mest omtyckta dirigenter, maestro Herbert Blomstedt framför, tillsammans med det unga stjärnskottet Johan Dalene (bilden), Mozarts femte violinkonsert.
Bild: Mark Humphrey
Bild: Mark Humphrey

Londons symfoniorkester (LSO Play)


Londons symfoniorkesters streamingkanal LSO Play är både renodlad och snygg. Sex verk allt som allt av Elgar, Debussy, Stravinskij, Sjostakovitj, Berlioz och Ravel och framförda av berömda dirigenter som Sir Simon Rattle (Bilden), Michael Tilson Thomas och Valery Gergiev. Trycker du på en av konserterna kan du se deras framföranden i fyra rutor samtidigt. Om du därefter trycker på någon av rutorna kan du själv byta kameravinkel mellan dirigent och de olika instrumentsektionerna beroende på vad du helst vill se av orkestern.
Bild: Jessica Gow/TT
Bild: Jessica Gow/TT

Kungliga filharmonikerna (Konserthuset Play)

Kungliga filharmonikernas streamingkanal Konserthuset play finns ett stort urval av orkestermusik, kammarmusik och även en del jazz. Passa på att se den fantastiska violinisten Janine Jansen spela Bach, framföranden av Amanda Maier-Röntgens pianotrio och violinkonsert, och när Christian Lindberg dirigerar musik Lars-Erik Larsson. Missa heller inte en av Sveriges absolut främsta operasångerskor, Nina Stemme, (bilden), sjunga Wagner och Richard Strauss.
Bild: Ronald Zak
Bild: Ronald Zak

Concertgebouworkestern i Amsterdam (Video)

En av världens mest berömda orkestrar, Concertgebouworkestern i Amsterdam, har ett stort urval konserter på sin hemsida ordnade efter olika teman. Och här finns det mycket att se. Här kan du till exempel se alla Beethovens symfonier med dirigent Iván Fischer. Alla Mahlers symfonier med dirigenter som Lorin Maazel, Pierre Boulez och Daniel Harding. En kategori är enbart när Herbert Blomstedt dirigerar Brahms. Dessutom en kategori tillägnad dirigent Mariss Jansons (bilden) som gick bort 2019.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Musik i syd (Musik i syd Channel)

Är du nyfiken på musiken i Skåne och Kronoberg finns Musik i syds streamingkanal att tillgå. Där kan man till exempel se en konsert från Landskrona teater den 23 oktober 2020 med två giganter inom svensk klassisk musik: pianisten Hans Pålsson (bilden) och gitarristen Göran Söllscher som tillsammans framför musik av bland annat Beethoven, Boccherini, Bach och Heitor Villa-Lobos. Dessutom en hel del konserter med Musica vitae.
Bild: Petter Trens
Bild: Petter Trens

Bergens filharmoniska orkester


Bergens filharmoniska orkester sänder konserter live på sin hemsida, samt har ett visst begränsat urval konserter i arkivet att välja mellan. Den 21 januari sänder de världspremiären av den norske tonsättaren Øystein Sevågs verk ”European Memories” tillsammans med bland annat Stravinskijs ”Concerto in D”. I arkivet kan man även passa på att se den norske pianisten Leif Ove Andsnes (bilden) – som flera gånger besökte Göteborg 2019-2020 – framföra Beethovens första pianokonsert.
Bild: Håkan Röjder
Bild: Håkan Röjder

Malmö live konserthus (Det digitala konserthuset)


Utbudet på Malmö live konserthus hemsida är begränsat, men innehåller trots det en del intressant musik. Inte minst Schönbergs pianokonsert med pianist Denis Kozhukhin och ”36 Études Transcendantes” av Théo Charliers framförd av trumpetaren Håkan Hardenberger. Dessutom kan man ju passa på att se Mahlers femma dirigerad av Malmö symfoniorkesters nye chefdirigent Robert Trevino (bilden).

Här kan du streama klassisk musik:

Göteborgs symfoniker (GSO Play)

www.gso.se/gsoplay/

SVT Play

www.svtplay.se/genre/klassisk-musik

Kungliga operan (Operan Play)

www.operanplay.se/performances/konsert

Berwaldhallen (Berwaldhallen Play)

www.berwaldhallen.se/play/

Londons symfoniorkester (LSO Play)

play.lso.co.uk/performances

Kungliga filharmonikerna (Konserthuset Play)

www.konserthuset.se/play

Concertgebouworkestern i Amsterdam (Video)

www.concertgebouworkest.nl/en/video-overview

Musik i syd (Musik i syd Channel)

www.musikisydchannel.se/sv/

Bergens filharmoniska orkester

www.bergenphilive.no/

Malmö live konserthus (Det digitala konserthuset)

https://malmolive.se/digitalakonserthuset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.