Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Klassisk restaurang på Avenyn öppnar igen

Restaurang Tvåkanten slog igen den 12 juli efter att förlorat nästan hela sin omsättning. Nu har de slagit upp sina dörrar på nytt
– Det känns lite positivare nu, säger ägaren Mikael Hanwik.

Den 9 juli kom beskedet att restaurang Tvåkanten på Kungsportsavenyn var tvungen att stänga för sommaren. Och den 12 juli trädde det i kraft.

– Det är första gången på 35 år. Det här liknar ju inget annat – om man jämför med en lågkonjunktur till exempel, säger Mikael Hanwik som är ägare till restaurang Tvåkanten, och fortsätter:

– När covid kom förlorade vi 90 procent av vår omsättning. Och när det inte längre var någon aktivitet bestämde vi att slå igen.

LÄS MER: 17 klassiska Göteborgsställen – som fortfarande finns kvar

Personalen sades upp eller permitterades.

– Vi hade även investerat i en ny uteservering, men sen gick jag själv och blev drabbad av covid och fick läggas in, berättar Mikael Hanwik.

Under sommaren har det haft en löpande dialog med personalen som man nu har kunnat återanställa.

– Vi gjorde ju ett misstag gällande covid. Vi trodde det skulle gå över på tre månader, berättar han.

Mycket stamgäster

Men under september började det åter igen hända saker i Tvåkantens sociala medier.

Den 16 september öppnade Tvåkanten för bokningar av julbord för större sällskap, och den 24 september slog restaurangen till sist upp sina dörrar igen.

– På torsdagen var det lugnare än vanligt. Men på helgen var det lite bättre. Det var ju löningshelg och mycket stamgäster på plats, berättar Mikael Hanwik.

LÄS MER: Uteätarna: Tvåkanten

Till nyöppningen har man anpassat restaurangen efter Folkhälsomyndighetens krav bland annat genom att göra större utrymme mellan borden. Tvåkanten är numera också stängd måndag-tisdag från att tidigare ha varit öppet alla dagar. Dessutom har de ändrat lite i menyn.

– Tidigare hade vi 75 procent affärsgäster och 25 procent privata. Men nu har vi ändrat i menyn så att det ska vara lite mer 50/50.

Att de öppnade just nu var för att Mikael Hanwik fått signal att saker börjat bli lite bättre igen.

LÄS MER: Restaurang Krakow gör comeback i ny regi

– Göteborg är beroende av att det händer något. Att det sker konserter och kommer internationella gäster. Det måste finnas en rörelse på stan, säger Mikael Hanwik och fortsätter:

– Men det känns lite positivare nu. Man måste ha respekt för sjukdomen, det märkte jag själv när jag var inlagd, men det känns som att folk har lärt sig att leva med att det är så här. Att isolera sig ger ingen vidare levnadskänsla.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.