Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klas Östergren när litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro höll den traditionella nobelföreläsning på Svenska Akademien. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Klas Östergren när litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro höll den traditionella nobelföreläsning på Svenska Akademien. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Klas Östergren begär formellt utträde

För en vecka sedan lämnade Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark sina stolar i Svenska Akademien. Nu har Östergren lämnat in en formell begäran om utträde.

I ett mejl till Svenska Dagbladet skriver Östergren:

"Detta får väl anses som en officiell deklaration:

Jag har idag lämnat in en formell begäran om utträde ur Svenska Akademien".

Efter torsdagskvällens sammankomst, som slutade med att både Sara Danius och Katarina Frostenson lämnade Akademien, har flera ledamöter uttryckt önskemål om att de tre personer som förra veckan hoppade av ska återvända.

”Därför hoppas jag att de avhoppade återvänder och att inga fler utträden sker – nu när Katarina Frostenson sent omsider lovat att på obestämd tid inte delta i arbetet”, skriver Per Wästberg till Svenska Dagbladet.

Även tillfällige sekreteraren Anders Olsson och ledamoten Horace Engdahl har i olika uttalanden uttryckt liknande önskemål. Men Klas Östergrens formella begäran talar emot att så kommer att ske.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.