Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Klart: Nya kulturministern inviger filmfestivalen

Amanda Lind, nytillträdd kulturminister, öppnar Göteborgs filmfestival. På fredag, inför en fullsatt salong på biografen Draken, håller hon invigningstal.

På fredag invigs årets filmfestival på Draken vid Järntorget, med ett tal av den nytillträdda kulturministern Amanda Lind.

– Det är jätteroligt att hon kommer, och vi märker av att det finns ett enormt intresse kring hennes besök. Det blir förmodligen också hennes första offentliga framträdande i kulturvärlden, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.

Att Sveriges kulturminister kommer till Göteborg för att inviga filmfestivalen är något av en tradition. Sedan Alice Bah Kuhnke tog över stafettpinnen efter Lena Adelsohn Liljeroth - som vartannat år prioriterade att fira sin bröllopsdag den 25 januari – har besöken dessutom blivit än mer frekventa. Förra året intensifieras det ytterligare genom kulturministerns medverkan på det filmpolitiska toppmöte som då för första gången hölls i Göteborg.

LÄS MER: Snart inviger hon Göteborgs filmfestival

Inför årets filmfestival har läget varit betydligt mer osäkert. Länge var det oklart om Sverige ens skulle ha en kulturminister vid invigningen, men i måndags meddelade statsminister Löfven att Amanda Lind, tidigare partisekreterare för Miljöpartiet, fått förtroendet att ta över efter Alice Bah Kuhnke som kultur- och demokratiminister, dessutom med ansvar över idrottsfrågorna.

En stor nyfikenhet

Som ett av sina första uppdrag inviger hon filmfestivalen.

– Jag vet att det hos mig, och hos väldigt många andra, finns en stor nyfikenhet på vad hon har att säga, konstaterar Jonas Holmberg.

–Jag har inte hört henne uttala sig särskilt mycket om filmfrågor alls hittills. Inte mer än att hon har betonat vikten av jämställdhetsarbete i filmbranschen, vikten av konstnärlig frihet och vikten av att bibehålla armlängds avstånd mellan kulturutövare och politiker.

Vilka filmpolitiska frågor hoppas du att hon ska ta upp i sitt tal?

– Den konstnärliga friheten, som definitivt kommer att fortsätta vara en viktigt fråga framöver. Sedan tycker jag att straffskatten på bio borde avskaffas, och att den nya kulturministern borde instifta en nationalscen för film, i samma anda som när Alice Bah Kuhnke utsåg Unga Klara till nationalscen för barn- och ungdomsteater.

Hoppas du att Göteborgs filmfestival ska bli den nationalscenen?

– Ja, jag tycker att vi förtjänar det.

LÄS MER: Bitvis het filmpolitisk debatt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.