Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klara Hammarström tackade nej till Idol – nu tävlar hon i Melodifestivalen

Huka er, Mellosverige! Här kommer Klara Hammarström – med en dansant girlpowerlåt, massor av vinnarinstinkt och en familj så stor att den fyller halva Scandinavium på lördag.
– Och så har jag många hästtjejer i ryggen, säger hon.

I oktober föddes Klara Hammarströms lillebror. Inget konstigt med det, om det inte vore för att han är nummer elva i syskonskaran. Nu är de ett helt fotbollslag, från de 24-åriga trillingarna Mathilda, Amanda och Lukas till minstingen ... ja, vad heter han egentligen?

– Det är inte bestämt än! Vi är så oeniga. Mamma vill att han ska heta Holger och Fritjof och vi syskon vill att han ska heta David. Vi kommer inte fram till något så han kallas Bebben. Men det kommer ge sig, säger Klara Hammarström.

För säkerhets skull lägger hon till att de har skickat in "en hel massa namn" till myndigheterna, så Bebben har ett namn i passet. Men det står klart att familjen Hammarström har många starka viljor, så namnprocessen lär ta ett tag.

Vi träffas på familjens stora hästgård i Vellinge i Skåne. Förutom hästar, hundar, hästskötare och stallchef så bor tre av syskonen här: Klara, hennes tvillingsyster Selma och lillebror Ingemar. De två sistnämnda elitsatsar fortfarande på hästsport och är den här dagen i Danmark och tävlar.

LÄS MER: SVT:s hästprogram gömmer undan pengarna

LÄS MER: SVT ger visst flera olika perspektiv på ridsport

"Träna, träna, träna"

Klara Hammarström har också tävlat med hästar, men sedan något år fokuserar hon på musiken. Ett viktigt delmål är Melodifestivalen, vilket blir verklighet på lördag då hon går ut först i Scandinavium med låten "Nobody", som hon beskriver som en dansvänlig girlpowerlåt med "roliga grejer som sticker ut".

Den här morgonen vaknade hon före fem i Stockholm, efter att ha repat till sena kvällen, för att ta flyget ner till intervjun och en efterlängtad hemmakväll med familjen i föräldrarnas hus en bit bort. Hennes egen studiolägenhet på hästgården är utkyld och hon rotar fram några koppar för att bjuda på kaffe.

LÄS MER: Här är artisterna som Mellotävlar i Göteborg

– Knepet är att träna, träna, träna, det ska sitta som ett rinnande vatten. Det är klart att det blir nerver, men jag vill testa allt och det är på scenen jag vill vara, även om jag kan vara så nervös så jag håller på att spy så är det den tiden jag lever för, säger hon.

Samtidigt har du tackat nej till "Idol" flera gånger. Varför då?

– Nu säger jag emot mig själv om att vilja testa allt, men jag tackade nej till "Idol" för jag har velat gå min egen väg. Jag vill att folk ska lyssna för att de gillar min musik och inte för att jag har varit med i tv ... fast jag har ju varit med i tv så nu säger jag emot mig själv igen, haha.

”Kom igen, var en Hammarströmare!”

Många känner nog igen Klara Hammarström från realityserien "Familjen Hammarström" i SVT, som följer den ovanligt barnrika, hästtokiga och tävlingsinriktade familjen. Under förra året spelades en andra säsong in, som kommer få premiär senare i år.

Ni har ett internt uttryck: ”Kom igen, var en Hammarströmare!”. Vad betyder det?

– Att man alltid kan ta i lite till. "Go for it or go home", så har det alltid varit. Men vi är inte pressade, utan det är bara positivt laddat. Det kan gå dåligt, men försök, inget är omöjligt.

Om musikkarriären skulle skita sig, går du tillbaka till hästarna då?

– Jag skulle inte låta det skita sig. Jag skulle vara en Hammarströmare och bara kämpa på mer. Det kan ta tid, men jag ger inte upp förrän det är slut, då jag är borta. Ge upp finns inte i mitt huvud, inte i mina syskons heller.

LÄS MER: Melodifestivalen – snålaste showen på flera år

LÄS MER: Melodifestivalen – ett berg som vi har valt att bestiga

Energin, vinnarmentaliteten och stödet från den tajta familjen har hjälpt Klara Hammarström över många hinder, men hon har också stött på misstro och avundsjuka. För fyra år sedan hamnade hon som 15-åring i konflikt med Svenska Ridsportförbundet.

Ett par andra ridtjejer hade fotat av hennes Snapchat, där hon dansade och var glad, och anklagade henne för att ha varit onykter i samband med tävling. Hammarström stod på sig, hon hade inte druckit alkohol, men förbundet valde ändå att stoppa henne från att tävla i Nordiska mästerskapen.

– Det var exakt vad de här tjejerna ville uppnå. I den här sporten i Sverige är det mycket tjejer och de kan vara väldigt elaka mot andra tjejer. Killarna har det lättare. På det sättet är hästsporten väldigt hård.

Har den gjort dig hård också?

– Jag blev hård. Men man kan vara hård på ett ödmjukt sätt. Jag är inte hård mot andra.

Kunde du bli kompis igen med tjejerna som anmälde dig?

– Nej, men jag umgicks inte med dem tidigare heller. Jag tror inte att de är kvar i sporten, karma kommer ifatt en.

Har hästtjejerna på sin sida

Samtidigt prisar hon sammanhållningen bland hästtjejer. Bland de 26 000 följare hon har på Instagram är det många som älskar hästar och ridning och ser upp till Klara Hammarström.

– Det är kul att ha tjejerna på min sida. Om man är den snälla och goa i hästvärlden så blir man väldigt varmt välkomnad. Jag är hästvärldens sångare och kommer aldrig att lämna hästarna helt.

Under intervjun har delar av familjen kommit och gått. Pappa Eskil Hammarström har fixat fram fikabröd och mutat minstingen Annabel med chokladboll, hämtat Ellen och Adam från skolan, föst ut hundarna Daisy och Snövit och hjälpt till att ta fram ponnyn Olle för fotografering.

Rider du också, Eskil?

– Nej, någon måste sköta allt det andra, svarar han luttrat.

På lördag ska hela familjen sitta i publiken i Scandinavium och heja allt vad de kan. Till och med Bebben ska vara med, i hörselkåpor.

– Man får fyra biljetter per bidrag, det räcker ju knappt till min tvillingsyster och mina trillingsyskon, så jag har köpt 28 biljetter utöver det, så det räcker till min halvsyster med familj och mina närmaste vänner också, säger Klara Hammarström.

Har du gett order om skyltar och hejaramsor?

– Det får de hitta på själva. Jag har faktiskt sagt att under den här veckan vill jag inte blir störd. Det räcker ju med att alla skriver varsitt "hur går det"-sms så blir det kaos i telefonen.

LÄS MER: Sonja Aldén tävlar åter i Melodifestivalen

Klara Hammarström

Ålder: 19.

Yrke: Artist. Tidigare ryttare på elitnivå.

Bor: På familjens hästgård i Vellinge och inneboende hos en kompis mamma i Stockholm.

Född: I Stockholm, uppvuxen i Delsbo i Hälsingland. Familjen flyttade till skånska Ljunghusen för några år sedan.

Familj: Riktigt stor! Mamma Anna, pappa Eskil, trillingarna Mathilda, Amanda och Lukas 24 år, Klaras tvillingsyster Selma 19 år, samt småsyskonen Ingemar 16, Julian 14, Ellen 11, Adam 7, Annabel 4 och "Bebben" 3 månader. Har dessutom en äldre halvsyster med familj.

Sak jag alltid har med mig: "Min adhd-medicin. Jag har tagit den i ungefär ett år och den är verkligen en 'game changer' för mig. Medicinen städar upp i mitt huvud och får mig att lägga energin där jag ska ha den så att jag inte är överallt hela tiden."

Aktuell: Tävlar i Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg, med låten "Nobody", som hon skrivit tillsammans med Erik Smaaland och Palle Hammarlund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.