Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kjell Espmark rasar mot akademiledamoten Horace Engdahls karaktärsmord på sekreteraren Sara Danius. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Kjell Espmark rasar mot akademiledamoten Horace Engdahls karaktärsmord på sekreteraren Sara Danius. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Kjell Espmark: "Det skändligaste jag har läst i hela mitt liv"

Striden går vidare. Nu svarar Akademiledamoten Kjell Espmark på Horace Engdahls sågning av Sara Danius. – Det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen, säger Espmark till Aftonbladet.

I morse sågade akademiledamoten Horace Engdahl den Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i ett hätskt utfall i Expressen. Även de ledamöter som valt att lämna sina stolar, Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark, fick en släng av sleven. Och det tog inte lång stund förrän Horace Engdahl fick svar på tal.

LÄS MER: Reglerna för utträde ska ändras

LÄS MER: Svenska Akademien riskerar totalkollaps

I en intervju med Aftonbladet tar Kjell Espmark nu på tisdagsmorgonen öppet avstånd från sin (före detta) kollega i Akademien och sågar Horace Engdahl jäms med fotknölarna, både som ledamot och människa.

– Det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen, säger Kjell Espmark efter att ha läst Horace Engdahls fräna debattartikel i Expressen.

– Att han angriper mig personligen kan jag ta, men det här är något helt annat. Det är bara falskt, hemskt, säger Kjell Esmark till tidningen.

LÄS MER: Svenska Akademien riskerar totalkollaps

I sin debattartikel går Horace Engdahl till hårt angrepp inte bara mot sekreteraren Sara Danius och de tre författare som nu lämnat sina stolar, även de som valde att lämna Akademien i samband med Salman Rushdieaffären för snart 30 år sedan (Kerstin Ekman samt de nu avlidna Werner Aspenström och Lars Gyllensten) blir uthängda "för att de övergav Akademiens arbetsgemenskap och kastade sig i armarna på medierna". Inget som direkt stärker Engdahls aktier hos Kjell Espmark.

– Det är det falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv, säger han till Aftonbladet om Horace Engdahls debattartikel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.