Kjell Espmark är död

Författaren och akademiledamoten Kjell Espmark är död. Han blev 92 år gammal.
– Han var fantastiskt omdömesgill och hade en helt unik kombination av öppenhet, värme och integritet, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm till GP.

ANNONS
|

Kjell Espmark var författare, litteraturvetare och ledamot i Svenska Akademien. Han avled under söndagen, 92 år gammal. Det bekräftar hans familj för DN.

Han föddes 1930 i Strömsund i Jämtland men växte upp i Stockholm och debuterade 1956 som poet. Han valdes in i Svenska Akademien 1981, på stol nummer 16.

Under 1960-talet ägnade han sig åt litteraturforskning och 1978 blev han professor vid Stockholms universitet. I slutet av 80-talet vidgade han sitt skrivande och började ge ut romaner, bland annat sviten ”Glömskans tid” som består av sju böcker om Sveriges tillstånd.

Han har också skrivit monografier över bland andra Harry Martinson och Tomas Tranströmer och suttit som ledamot i Kungliga Dramatiska Teaterns styrelse.

ANNONS

”Var fantastiskt omdömesgill”

Kjell Espmark var Nobelkommitténs ordförande mellan 1987 och 2004 och Svenska Akademien skriver i ett pressmeddelande att han gjorde "ovärderliga insatser för Akademien under fyra decennier".

– Han betydde väldigt mycket för Svenska Akademien. Jag kommer minnas honom med väldigt stor värme och saknad, säger akademiens ständige sekreterare Mats Malm till GP.

– Han var fantastiskt omdömesgill och han hade också en helt unik kombination av enorm öppenhet, värme och integritet. I alla olika fält som han var verksam hade han en väldig precision och synskärpa men också en generositet och omsorg.

Mats Malm framhåller Kjell Espmarks insatser både som litteraturforskare och författare.

– Han var så bred och gjorde bestående intryck på så många håll. Det var ju så enastående att han bara blev bättre och bättre som författare med åldern. Det är en väldigt ovanlig kurva.

Lämnade och återvände till Akademien

När skandalerna kring den så kallade Kulturprofilens koppling till ledamöter i akademien briserade 2018 meddelade Espmark tillsammans med Peter Englund och Sara Danius att han skulle lämna Svenska Akademien i protest. Men knappt ett år senare kom beskedet från Englund och Espmark att de beslutat att på nytt delta i Akademiens arbete. De hade då släppt det krav de tidigare ställt: att Horace Engdahl skulle avgå.

ANNONS

– Krisen var smärtsam för oss båda. Det växlades hårda ord på båda sidor, men vi har kunnat återfinna en arbetsgemenskap, där vi har olika meningar om många ting, men det sker i en kamratlig anda, sa Kjell Espmark om relationen till Horace Engdahl i en intervju med GP våren 2021.

Espmark var aktiv in i det sista. Hans senaste diktsamling ”Återliv”, som kretsar kring viljan att leva vidare efter döden, kom så sent som förra året och hyllades av kritiker. I tidigare nämnda GP-intervju berättade han att ville fortsätta skriva dikter som är lätta på ytan, men som rymmer mycket därunder. Han beskrev också sin skrivprocess:

– Det är verkligen som när man skulpterar i lera. Man har något från början, som man förstår ungefär hur det ska vara. Så tar man bort en bit där, och lägger till en klatt där.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS