Författaren och förläggaren Gui Minhai frihetsberövades för fyra år sedan.
Författaren och förläggaren Gui Minhai frihetsberövades för fyra år sedan. Bild: Vincent Yu

Kinesiska ambassaden kritisk mot Svenska Pen

Organisationen Svenska Pen:s val av pristagare för årets Tucholskypris fördöms av den kinesiska ambassaden i ett uttalande på deras hemsida. De uppmanar Svenska Pen att dra tillbaka priset som gått till den fängslade författaren och förläggaren Gui Minhai.

ANNONS
|

I början av november meddelade yttrandefrihetsorganisationen Svenska Pen att den kinesiskfödda svenska författaren och förläggaren Gui Minhai är årets prisdeltagare av Tucholskypriset. Ett pris som tilldelas en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

Det var för fyra år sedan som Gui Minhai frihetsberövades och har sedan dess hållits isolerad från omvärlden utan någon rättegång eller dom. Det är oklart vad han anklagas för och Kinas agerande beskrivs av Svenska Pen som ett steg mot den allt sämre kinesiska press- och yttrandefriheten. De kinesiska myndigheterna har medgett att Gui Minhai är "föremål för tvångsåtgärder".

"Ett slag i ansiktet"

Yttrandefrihetsorganisationen Svenska Pen:s utmärkelse har fått den kinesiska ambassaden att reagera starkt. De vill att priset ska dras tillbaka och skriver i ett uttalande på sin hemsida att Gui Minhai är "en brottsling som begått brott i både Kina och Sverige". De menar även att Svenska Pen "kommer att drabbas av konsekvenser för sitt eget agerande" och att valet av pristagare är "ett slag i ansiktet av Svenska Pen själva".

ANNONS

LÄS MER:Fyra år sedan Gui Minhai frihetsberövades

Kinas ambassad har vid tidigare tillfälle på sin hemsida anklagat svensk media för att ha varit oriktiga i rapporteringen kring fallet om Gui Minhai.

"Vi respekterar yttrandefrihet, men all publikation måste baseras på fakta", skriver man bland annat i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Gui Minhai får pris av Svenska PEN

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver i en kommentar till SVT Nyheter att Svenska Pen inte har gjort något fel.

– Svensk yttrandefrihet garanterar Svenska Pen rätten att fritt och utan påverkan tilldela priset till vem de önskar.

Ann Linde menar även att deras uttalanden är allvarliga och att UD har varit i kontakt med kinesiska ambassaden för att förtydliga att det råder yttrandefrihet i Sverige.

Prisbelönas för sitt arbete kring yttrandefrihet

Motivationen för mottagandet av yttrandefrihetspriset: "Under många år drev Gui Minhai ett förlag och en bokhandel med bas i Hongkong. Han skrev själv och publicerade andra. Ett arbete i yttrandefrihetens tjänst. För detta fängslades Gui Minhai. Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet."

ANNONS