Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kurdo Baksi. Bild: MAJA SUSLIN / TT
Kurdo Baksi. Bild: MAJA SUSLIN / TT

Kurdo Baksi: Kinas ambassadör borde sluta skjuta budbärarna

Författaren Kurdo Baksi uppmanar Kinas ambassadör Gui Congyou att verka för Gui Minhais frigivning i stället för att smutskasta honom och utöva påtryckningar mot de som protesterar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I samband med den svenska nationaldagen i år publicerade 45 kulturarbetare, sinologer, diplomater och politiker ett upprop i 41 svenska medier däribland Göteborgs-Postens för den frihetsberövade göteborgaren och svenske förläggaren Gui Minhai.

Sedan dess bedriver Kinas ambassad en omfattande förtalskampanj av en kulturarbetare som berövats alla sina rättigheter och aldrig åtalats för brott.

Utfallen från Kinas ambassadör Gui Congyou mot Gui Minhai betecknar jag i vissa fall som rent karaktärsmord och har till och med enligt uppgift lett till att den svenske kungen inställde sin resa till Kina i nyligen.

LÄS MER: Från Göteborg till hemligt kinesiskt fängelse

LÄS MER: Kinas ambassadör om Göteborg, handeln – och situationen för Gui Minhai

Även de som kräver Gui Minhais frihet drabbas av Kinas aggressivitet. Var tredje uppropsundertecknare har fått mejl av Kinas ambassad där det hävdas att Gui Minhai är ”kriminell.” I ett försök att stoppa förtalet av av Gui Minhai har journalisten och Kina-kännaren Jojje Olsson publicerat skriften Fängslad, förnedrad och svartmålad. I boken tillbakavisas samtliga anklagelser med bevis.

Ändå fortsätter Kinas ambassadör i den inslagna vägen. I Göteborgs-Posten (15/12) lovordar Congyou först de blomstrande affärerna mellan Göteborg och Kina. När reportern Valdemar Lönnroth tar Gui Mihais fall hävdar Congyou plötsligt, utan några som helst underlag, att Gui Minhai är ”en bedragare som har lurat kinesiska studenter när han bodde i Göteborg och han ska kört full i Kina och dödat en kinesisk kvinna.Vissa personer hävdar att han är människorättsaktivist och försöker pressa på för att Kina ska frige honom. Men Kina är en rättsstat, där alla är lika inför lagen.”

Journalistförbundet, Förläggareföreningen, Författarförbund och Svenska Pen arrangerade på onsdagen en stödmanifestation utanför Kinas ambassad för den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som varit frihetsberövad i Kina i tre år, . Bild: Anders Wiklund/TT
Journalistförbundet, Förläggareföreningen, Författarförbund och Svenska Pen arrangerade på onsdagen en stödmanifestation utanför Kinas ambassad för den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som varit frihetsberövad i Kina i tre år, . Bild: Anders Wiklund/TT

Att förvandla offer till gärningsman verkar vara Congyous specialitet. Och det är skrämmande. Gui Minhai kidnappades som bekant av kinesiska agenter Thailand i oktober 2015 och fördes bort till Kina. Det är ingen hemlighet att hans förlagsverksamhet och regimkritiska böcker ogillas av Peking-regimen. I två år nekades Gui advokat, rättegång, åtalspunkt och besök av familjemedlemmar i Congyous ”rättsstat”!. För drygt ett år sedan ”frigavs” Gui men hölls under uppsikt i en bostad i hans födelsestad Ningbo utan möjlighet att lämna Kina. Tre månader efter ”frigivningen” frihetsberövades Gui på nytt; drygt tio civilklädda regimagenter kidnappade Gui inför två svenska medföljande diplomater på ett tåg nära Peking. I februari i år tvingade den kinesiska diktaturen Gui att framträda ännu en gång i en så kallad ”bekännelse”. Precis som hundratals kinesiska fångar som framträder i sådana tv-program läste han upp ett statligt skrivet manuskript utantill i en så kallad ”bekännelse” och ta avstånd från Sveriges ansträngningar att få honom fri!

Nej ambassadör Congyou, gör det enda rätta. Agera snabbt för göteborgaren Gui Minhais frihet!

Endast de som är som livrädda för sanningen och har fel i sakfrågor skjuter oss budbärare.