Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Stefan Berg

Kinaforskaren Johan Lagerkvist undrar hur länge vi kan vara tysta

Årets Torgny Segerstedtföreläsning hålls i år av Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet. Han menar att liberala demokratier medverkar till en utarmning av mänskliga rättigheter och frågar sig hur länge vi kan hålla tyst.

ANNONS
|

Titeln på Johan Lagerkvist föreläsning är mörk: ”Kina och utarmningen av mänskliga rättigheter i vår tid: ett projekt dömt att misslyckas?”

Han säger att mänskliga rättigheter under lång tid har varit på tillbakagång. Att stora, starka stater har börjat hävda sin suveränitet i högre utsträckning och att auktoritära regimer lyckas tysta sina kritiker, inte minst Kina.

– Det här är en regim som vi har valt att ingå ett tystnadskontrakt med i flera decennier. Vi har vetat mycket väl vilken typ av regim det är.

– Kina är en freerider som har vunnit på den ekonomiska globaliseringen och som gör vad en diktatur gör. Den tar för sig så mycket den kan. Vi, de liberala demokratierna, bidrar också till det. Vi är alla en del av problemet, men var går gränsen, vad står vi ut med?

ANNONS

En nedgående spiral

Johan Lagerkvist säger att även om den ekonomiska situationen har blivit bättre för många i Kina bryter landet mot de mänskliga rättigheterna inom i princip alla frihetsområden. Något som även poängteras i regeringskansliets rapport om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Kina.

SU-professorn menar att det också har varit en nedgående spiral sedan den nuvarande ledaren Xi Jinping tog makten 2013.

– Kina har blivit tystare och mer slutet. Det gäller yttrandefrihet, pressfrihet, mötesfrihet, akademiskt frihet. Religionsfriheten minskar stort, man använder exempelvis terroristargumentet för att omskola uigurer. Det sitter alltså runt en miljon muslimer i omskolningsläger i Kina. Det är en ny typ av Gulag, säger han.

Gay McDougall, rapportör vid FN:s kommitté mot rasism, har tidigare uttryckt sin oro över omskolningslägren och frågan har sedan en tid tillbaka blivit ett laddat ämne på den internationella scenen.

Undrar var gränsen går

Johan Lagerkvist undrar var gränsen går. En fråga som han vill lyfta i samband med Torgny Segerstedtföreläsningen. Själv menar han att det är dags att börja tala rakt och tydligt om problemen, även om det är obekvämt och kostsamt.

– Det finns en dubbelmoral och i den meningen även en naiv förhoppning. Man har länge trott att marknadsreformer ska liberalisera Kina även politiskt och näringslivet har hakat på. Men det har inte skett och då måste man börja ompröva sina samarbeten.

ANNONS

– Jag tror att man måste föra in de etiska diskussionerna i styrelserummen. Att man vågar tala om vilka grundvärderingar man står för. Det kommer inte att vara en lätt process och jag säger inte att man ska avsluta alla sina samarbeten, men man måste börja tala tydligare och rakare, hur obekvämt det än är.

Johan Lagerkvist håller sin föreläsning klockan 17.30 måndag 1/4 i Torgny Segerstedtsalen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS