Den svenske förläggaren Gui Minhai är årets pristagare av Tucholskypriset. Han sitter sedan 2015 fängslad i Kina, utan rättegång.
Den svenske förläggaren Gui Minhai är årets pristagare av Tucholskypriset. Han sitter sedan 2015 fängslad i Kina, utan rättegång. Bild: Vincent Yu

Kina hotar Sverige inför prisutdelning till Gui Minhai

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou hotar Sveriges regering med "konsekvenser" om de väljer att närvara vid prisutdelningen av Tucholskypriset som tilldelas den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai på fredagen.
– Vi tänker inte falla för den typen av hot. Aldrig, säger Stefan Löfven till SVT.

ANNONS
|

LÄS MER:Kurdo Baksi: Sluta dalta med despotiska stater

Congyou uppmanar på ambassadens hemsida Svenska Pen att ställa in prisutdelningen.

"En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna efter att ha sårat det kinesiska folkets känslor och den kinesiska sidans intressen", säger ambassadören på hemsidan.

Han utvecklar för Ekot.

– Det han skrivit är baserat på lögner och illvilliga attacker mot Kina och det är därför vi säger att han sprider lögner.

LÄS MER:Döp spårvagnar till Dawit och Gui

Svenska Pen inte förvånade

Vilka konsekvenserna kan bli om regeringen i form av kulturminister Amanda Lind (MP), som ska dela ut priset, ändå väljer att närvara framgår inte.

Prisutdelningen av Tucholskypriset äger rum på fredagen i samband med Fängslade författares dag. En tom stol ska symbolisera den fängslade författaren Gui Minhai, som själv inte kan ta emot sitt pris.

ANNONS

Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, är förvånad över att Kina reagerar så starkt, även om han inte ser utspelet som unikt.

– Har under flera år varit aktiv och försökt lägga sig i yttrandefriheten i Sverige. Det här visar att man inte kan ta yttrandefriheten för given, säger Jesper Bengtsson till GP.

Han säger dagens prisutdelning inte kommer påverka dagens prisutdelningen, men att de nu tvingas tänka mer på säkerheten.

Regeringen starkt kritisk

LÄS MER:"Till minne av solen i Delsjö" – dikt av Gui Minhai

I en intervju med SVT:s Agenda reagerar statsminister Stefan Löfven starkt mot Kinas krav.

– Kulturministern ska dela ut priset. Hon har fått den frågan och svarat ja och det är klart att vi håller det. Vi tänker inte falla för den här typen av hot. Aldrig. Vi har yttrandefrihet i Sverige och det är det som gäller, punkt, säger Stefan Löfven.

Utrikesminister Ann Linde säger till TT.

– Vi har markerat tydligt mot Kina både vid ambassaderna i Stockholm och i Peking, säger Ann Linde.

– Att en utländsk stat talar om för ett annat land hur regeringen bör agera är mycket allvarligt, konstaterar hon.

Gui Minhai växte upp i Kina med kom till Göteborg på 1990-talet för att studera på Göteborgs universitet och blev då svensk medborgare. Han flyttade senare till Hongkong där han drev bokförlag och bokhandel. 2015 försvann han utanför sitt semesterhem i Thailand och har sedan dess suttit fängslad utan rättegång i Kina, formellt anklagad för ett trafikbrott som ska ha ägt rum 2003.

ANNONS

Dawit Isaak har fått priset

– Det är viktigt att hans fall uppmärksammas och inte glöms bort. Vi hoppas att han inte ska sitta fängslad fyra år till, och att han får en rättegång. Kina utmålar ju honom som kriminell, så det skulle vara bra om de lade fram några konkreta bevis och inte de breda, svepande anklagelserna de kommer med nu, säger Jesper Bengtsson på svenska Pen.

LÄS MER: Från Göteborg till hemligt kinesiskt fängelse

Tucholskypriset instiftades 1985 till Kurt Tucholskys minne och är ett årligt stipendium som delas ut av Svenska PEN till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Stipendiet på 150.000 kronor ska gå till kampanjen Free Gui Minhai som drivs av Guis dotter Angela Gui.

2009 tilldelades den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak priset.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS