Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kina censurerar Greta Gris

Det brittiska barnprogrammet Greta Gris har plockats bort från en kinesisk videokanal eftersom den tecknade huvudfiguren anses främja "gangsterattityder".

Filmerna censureras efter att Greta Gris (Peppa Pig) blivit populär på internet bland så kallade "shehuiren" en grupp som sägs vara mot mot etablissemanget och ha "gangsterattityder".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det skriver brittiska Independent och hänvisar till rapporter i kinesisk media.

Sökordet #PeppaPig har blockerats från videokanalen Douyin och därmed gjort att så många som 30 000 filmer inte kan ses

Den tecknade grisen har enligt rapporterna använts i subversiva memes, parodiska videor eller i "vulgära" sammanhäng och oanständiga skämt.

Kinesiska Global Times förklarar subkulturen "shehuiren" som personer som är "emot traditionella värderingar, vanligtvis dåligt utbildade och utan fast arbete."

”De är oregerliga slackers som flackar omkring, och är motsatsen till den unga generation som (det styrande) Kommunistpartiet försöker att fostra."

Populär tatuering

Den lilla grisen presenteras i helt andra sammanhang än i barnserien. Ett exempel är en scen där Greta säger "Jag tycker om det här. Det är väldigt vuxet." Och så kommer en oanständig raplåt.

Många klipp har blivit virala. Greta Gris också blivit populär som tatuering, både som tillfällig och permanent.

Ett avsnitt av barnprogrammet har enligt The Guardian flera gånger blivit stoppat i Australien, men då handlade det om att Greta Gris påstår att spindlar inte är farliga, något de mycket väl kan vara i Australien.

Senast en sagofigur råkade ut för den kinesiska censuren var i somras när Nalle Puh, som anses likna landets president Xi Jinping, plockades bort från Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter.

LÄS MER: Fred mellan Kina och Nalle Puh

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.