Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Khemiri vill byta skinn med Ask

Författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri har gett sig in i debatten om det hårt kritiserade Reva-projektet. I ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask i Dagens Nyheter uppmanar han henne att byta hud och erfarenheter med honom.

Polisens sökande efter människor som vistas illegalt i Sverige har vållat stor debatt den senaste tiden. Jonas Hassen Khemiris text är en reaktion på det svar om Reva-projeketet som justitieministern gav under tisdagens riksdagsdebatt.

Byta skinn

"I 24 timmar lånar vi varandras kroppar. Först går jag in i din kropp för att fatta känslan av hur det är att leva som kvinna i en patriarkal politikervärld. Sen lånar du mitt skinn för att förstå att när du kommer ut på gatan, ned i tunnelbanan, in i köpcentret och ser polismännen stå där, med Lagen på sin sida, med rätten att närma sig dig och be dig bevisa din oskuld så väcker det minnen till liv", skriver Khemiri bland annat i brevet som inleds med "Bästa Beatrice Ask" och avslutas med de slagkraftiga orden "Du kan gå nu".

Stor spridning

Texten väckte stor uppmärksamhet under onsdagen och har kommenterats flitigt i sociala medier. På onsdagseftermiddagen hade den delats fler än 37 000 gånger på Facebook via DN.se.

Jonas Hassen Khemiri har tidigare fått genomslag för sina texter om rasism och hur det känns att misstänkliggöras på grund av sin hudfärg. Romanen "Jag ringer mina bröder" gavs ut förra året och har även satts upp som teaterpjäs.

Beatrice Ask har läst det öppna brevet och anser att artikeln är "både tänkvärd och viktig", enligt hennes pressekreterare. Hon planerar att träffa Khemiri för ett samtal i SVT:s morgonprogram på torsdag.

TT Spektra har sökt Jonas Hassen Khemiri för en kommentar.