Khemiri vill byta skinn med Ask

ANNONS
|

Polisens sökande efter människor som vistas illegalt i Sverige har vållat stor debatt den senaste tiden. Jonas Hassen Khemiris text är en reaktion på det svar om Reva-projeketet som justitieministern gav under tisdagens riksdagsdebatt.

Byta skinn

"I 24 timmar lånar vi varandras kroppar. Först går jag in i din kropp för att fatta känslan av hur det är att leva som kvinna i en patriarkal politikervärld. Sen lånar du mitt skinn för att förstå att när du kommer ut på gatan, ned i tunnelbanan, in i köpcentret och ser polismännen stå där, med Lagen på sin sida, med rätten att närma sig dig och be dig bevisa din oskuld så väcker det minnen till liv", skriver Khemiri bland annat i brevet som inleds med "Bästa Beatrice Ask" och avslutas med de slagkraftiga orden "Du kan gå nu".

ANNONS
Stor spridning

Texten väckte stor uppmärksamhet under onsdagen och har kommenterats flitigt i sociala medier. På onsdagseftermiddagen hade den delats fler än 37 000 gånger på Facebook via DN.se.

Jonas Hassen Khemiri har tidigare fått genomslag för sina texter om rasism och hur det känns att misstänkliggöras på grund av sin hudfärg. Romanen "Jag ringer mina bröder" gavs ut förra året och har även satts upp som teaterpjäs.

Beatrice Ask har läst det öppna brevet och anser att artikeln är "både tänkvärd och viktig", enligt hennes pressekreterare. Hon planerar att träffa Khemiri för ett samtal i SVT:s morgonprogram på torsdag.

TT Spektra har sökt Jonas Hassen Khemiri för en kommentar.

Om en person inte lämnar Sverige självmant efter att ha fått nej på sin asylansökan får polisen ansvar för att leta upp och utvisa personen.

Just nu har polisen på sin lista 7 066 personer som ska utvisas.

Förra året fick 24 981 personer besked från Migrationsverket om att de måste lämna landet.

48 procent av de ärendena lämnades till polisen för att verkställas med tvång.

Reva är ett samarbete mellan polisen, Kriminalvården och Migrationsverket.

Reva står för rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete.

Källor: Polisen och Migrationsverket (TT)

ANNONS