Annika Kihlman-Jensen var aktiv, in i det sista. Keramikern var 1980 med och grundade konstverkskooperativet Lerverk på Postgatan vid Kronhusbodarna.
Annika Kihlman-Jensen var aktiv, in i det sista. Keramikern var 1980 med och grundade konstverkskooperativet Lerverk på Postgatan vid Kronhusbodarna. Bild: KIL Konstutställning i Långedrag

Keramikern Annika Kihlman-Jensen död

Göteborgskonstnären Annika Kihlman-Jensen har avlidit, 84 år gammal. I över 50 år var hon verksam som keramiker och arbetade med teman som "Släkten är värst" och "Sitt vackert". Mest känd blev hon för sina humoristiska lerfigurer.

ANNONS
|

LÄS MER:Fjorton konstnärer utmanar i Långedrag

Annika Kihlman-Jensen, konstnär och keramiker verksam i Göteborg, avled den 28 oktober i sviterna av en lunginflammation. Under en lång tid hade hon då kämpat mot lungfibros som hon dragit på sig under sitt mångåriga arbete vid brännugnen.

Limerickar och lera

1980 var hon med och startade Lerverk, det välkända konsthantverkskooperativet för keramiker- , glas- och smyckeskonstnärer som ännu ligger på Postgatan vid Kronhusbodarna. Under 20 år komponerade och byggde hon, tillsammans med kollegan Stina William-Olsson, också kooperativet Lerverks årliga jullandskap.

– Hon gjorde alltid så väldigt roliga saker, säger Britt Pedersen, som byggt upp en stor privat samling av Annika Kihlman-Jensens keramik. Med värme minns hon keramikern och passar på att citera en av de buskisbetonade limerickar som Kihlman-Jensen haft som utgångspunkt för sina lerfigurer.

ANNONS

"Två nunnor som sjappat från Vreta, älskar kaffe med dopp ska ni veta, det var svårt att försaka, både munkar och kaka, och nu är de så glada och feta."

Offentliga utsmyckningar

När GP når Annika Kihlman-Jensens dotter Nanna Palle säger hon att hennes mamma var något utöver det vanliga,

– Leran var ju hela hennes liv. Hon var otroligt stolt över en recension hon fick en gång av Tord Bäckström i Göteborgs handels- och sjöfartstidning, där han kallade henne "lerans Tage Danielsson". Lika kreativ som hon var med leran, var hon också som mamma och mormor. Alla de barnkalas som hon ordnade i vårt barndomshem på Käringberget blev omtalade länge efteråt.

Fram till 2014 var Annika Kihlman-Jensen medlem, och aktiv i galleriet och butiken Lerverk där hon så sent som våren 2017 hade en separatutställning. Hon ställde även ut under KIL, konstrundan i Långedrag sommaren 2018.

Tematiska utställningar

Kihlman-Jensen föddes i september 1935, och utbildade sig på Slöjdföreningens skola i Göteborg – nuvarande HDK.

Främst arbetade hon i lergods, gärna med underfundiga scener i sin keramik, och hon blev mest känd för sina humoristiska lerfigurer. Framförallt höll hon sig till vita, gula, röda och svarta leror och infärgade glasyrer.

ANNONS

Som keramiker finns hon representerad på museer och landsting och hon har haft flera separatutställningar både i Sverige och utomlands. Hon har också fått en rad offentliga utsmyckningsuppdrag, främst bilder för väggar på skolor, daghem, sjukhus, apotek och företag.

På senare år lät hon sina separatutställningar bli tematiska, med titlar som "Skolämnen", "Släkten är värst" och "Sitt vackert".

Annika Kihlman dog på sjukhuset omgiven av döttrarna Nanna och Lena, släkt och vänner.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS