Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kennet Johansson ny chef för Kulturrådet

Kennet Johansson, chef för Kulturförvaltningen i Göteborg, har idag utsetts till ny generaldirektör och chef för Statens kulturråd. Han tillträder sin tjänst vid årsskiftet.
- Det känns jättebra, bra att kunna jobba med kulturfrågor med ett nationellt och internationellt perspektiv, säger Kennet Johansson men vill med det inte säga att Göteborg har känts för litet.
Han berättar att han blev tillfrågad för någon månad sedan och inte tvekade att svara ja även om han inte haft någon intention att lämna sin post som förvaltningschef på Kulturförvaltningen.
- Jag har trivts oerhört bra i Göteborg och med att kunna driva verksamheten framåt i ett förnyelsespår. Om man tittar på de verksamheter som går framåt, som Stadsbiblioteket, Stadsmuseet och de andra museerna så finns det en massa förnyelse på gång i Göteborg som jag tycker är intressant, säger Kennet Johansson.
Är det ett bra tillfälle att lämna?
- Det är aldrig rätt tillfälle att lämna, men jag styr ju inte riktigt över detta. Hade jag inte fått frågan hade jag inte lämnat, säger han.
Statens kulturråd står inför nyordningar. Myndighetens styrelse kommer att upphöra vid årsskiftet och inte ersättas i sin nuvarande form. Den kulturpolitiska utredning, vars direktiv snart skall tillkännages, kommer att ha synpunkter på Kulturrådets framtida ansvar och verksamhet. Regeringen tänker sig därför en ny ledning, i vilken Kennet Johansson kommer att ingå, som kan föra in nya perspektiv.
Redan från 1 juli kommer Kennet Johansson att vara ordförande i styrelsen för Statens kulturråd för att se till att övergången mellan den nuvarande och den nya ledningen för myndigheten sker smidigt.
Om omorganisationen vill han inte uttala sig.
- Jag är inte tillräckligt insatt i frågan utan kommer att sätta mig ner och titta över den under hösten.
Göteborg kommer dock att ha kvar sin kulturchef till årsskiftet vilket Helena Nyhus (s), kulturnämndens ordförande, är glad för. Hon tycker att det är jättetråkigt att mista honom.
- Kennet har varit väldigt bra för kulturen i Göteborg och vi har jobbat bra ihop. Samtidigt får man förstå att det är ett väldigt fint jobb att få. Jag är rätt förbannad på den borgerliga regeringen som snor honom, men det betyder väl att vi producerar bra ledare här i Göteborg. Jag önskar honom lycka till, säger Helena Nyhus.
Vad har Kennet Johansson tillfört kulturen i Göteborg?
- Han har professionaliserat vår förvaltning. Han är väldigt rak och tydlig och klar över att när det behöver göras förändringar så gör vi dem. Han vågar också stå när det blåser. Och det har behövts, vi har haft en hel del gamla strukturer som behövde förnyas.
När påbörjas rekryteringen av hans efterträdare?
- Samtal påbörjas under sommaren. Vi skall anlita bra rekryterare genom stadskansliet som hjälper oss med detta. Kanske får vi koppla in en konsult, men vi börjar med stödet som finns på stadskansliet, säger Helena Nyhus.
Kennet Johansson har ansvarat för kulturen i Göteborg sedan februari 2005 då han tog över efter Christina Hjorth. Innan dess var han chef för Malmö museer. Han är ledamot i styrelserna för stiftelsen Framtidens kultur och Forum för levande historia och utbildad biolog vid Lunds universitet.
Nuvarande generaldirektör Kristina Rennerstedt fick nyligen förlängt sitt förordnande i sex månader och lämnar därefter sin plats till Kennet Johansson.
- Kennet Johansson har en stark förankring i kulturlivet och väl dokumenterade ledaregenskaper. Jag har stort förtroende för hans förmåga att kunna leda Statens Kulturråd, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.