KD återkommer då och då till frågan om att införa tvångskastrering för brottsdömda eftersom frågan anger vilken makt partiet anser att det bör ha över sexualiteten, skriver Inti Chavez Perez.
KD återkommer då och då till frågan om att införa tvångskastrering för brottsdömda eftersom frågan anger vilken makt partiet anser att det bör ha över sexualiteten, skriver Inti Chavez Perez. Bild: Nils Petter Nilsson

Inti Chavez Perez: KD:s kastreringsförslag hotar även aborträtten

Att tvinga dömda våldtäktsmän till kemisk kastrering vore ett allvarligt övergrepp på personernas integritet och hälsa. Precis som i kultfilmen ”A Clockwork Orange” är det makten över kroppen som räknas för KD, inte människors förmodade rättigheter, skriver Inti Chavez Perez.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I ett nytt medialt utspel föreslår KD:s partiledare Ebba Busch att staten borde tvinga dömda våldtäktsmän att genomgå kemisk kastrering, innan de släpps ur fängelse med villkorlig frigivning.

Redan i dag finns möjligheten att frivilligt genomgå kemisk kastrering för den minoritet av våldtäktsmän som en sådan behandling kan ha god effekt för. Att tvinga någon att ta sådana injektioner vore däremot ett allvarligt övergrepp på människans integritet och hälsa, varför det inte är lagligt i dag.

För KD har sådana betänkligheter lågt värde. Precis som i kultfilmen och romanen ”A Clockwork Orange” är det makten över kroppen som räknas, inte människors förmodade rättigheter. I Stanley Kubricks klassiker från 1971 genomgår den mord- och våldtäktsdömda huvudpersonen Alex en mardrömslik psykomedicinsk behandling för att bli villkorligt frigiven från fängelse. Behandlingen tar ifrån Alex hans aggressivitet. Samtidigt stryper den hans sexualitet, eftersom aggressivitet och sexualitet anses höra samman i mänsklig psykologi.

ANNONS

Alex klarar sig inte i samhället som en halvmänniska, och beslutar sig för att försöka ta sitt liv. Först då avbryts experimentet han utsatts för.

KD återkommer då och då till frågan om att införa tvångskastrering för brottsdömda eftersom frågan anger vilken makt partiet bör ha över sexualiteten.

Även om filmen utspelas i ett skruvat och dystopiskt Storbritannien, kan den ses som en kritisk kommentar också om vår tid.

KD återkommer då och då till frågan om att införa tvångskastrering för brottsdömda eftersom frågan anger vilken makt partiet anser att det bör ha över sexualiteten. Att kastrera någon mot dess vilja skulle vara ett brott mot mänskliga rättigheter. Mer specifikt handlar det om den kategori av rättigheter som kallas ”reproduktiva rättigheter”. Ett krångligt begrepp som har med ditt underliv att göra.

Kristdemokraterna har ett sorglig meritlista över dessa frågor. När KD var i regeringsställning lyckades partiet i flera år fördröja borttagandet av tvångssteriliseringar av transsexuella i Sverige.

I dag har KD skrivningar i sitt medicinsk-etiska program som pekar ut hur kvinnors tillgång till abort kan begränsas. I förlängningen kan regionpolitiker i egenskap av arbetsgivare låta abortvägrare ta anställning som barnmorskor. Det riskerar leda till att kvinnors tillgång till abort styrs av deras bostadsort, en utveckling som KD kan få till stånd utan att röra den nationella abortlagstiftningen. Så mycket visade sig Ebba Buschs abortkontrakt vara värt.

ANNONS

För att förstå KD:s utspel om tvångskastreringar behöver man zooma ut och sätta utspelet i ett sammanhang. KD väljer ut illa omtyckta grupper i samhället och hoppas få en hejarklack när dessa fråntas sina reproduktiva rättigheter. På så sätt eroderar man den bas som också aborträtten vilar på.

LÄS MER:Gå inte på den ryska propagandan om normkritik

LÄS MER:Ukrainakriget blottar Sveriges surrogatmarknad

LÄS MER:Aborträtten är inte hotad i Sverige - lös de verkliga problemen istället

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS