Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Kaxig Peg Parnevik på sommarturné

Peg Parnevik är feminist och säger vad hon tycker, inte minst i sin podd. Sommaren består av hårt musikaliskt arbete på Sverigeturnén

Peg Parnevik slog igenom förra sommaren. Då släppte hon debutsingeln Ain’t No Saint och gjorde sina första livespelningar. 
– Det har hänt en del sedan dess, jag har blivit mer mogen, Det märks både på skivan och på scenen. Jag är kaxig, väldigt ärlig och lite sårbar. Texterna handlar mycket om mig själv. 
Nu har artistkarriären tagit ett stort steg framåt. I våras släpptes hon singeln Don’t Tell Ma och i midsommartid kom hennes nya EP.
– Jag vill att det ska vara väldigt personligt och stå för det jag framför. Låtarna handlar om kärlek, att bli sårad och att vara ung, konstaterar Peg Parnevik.

Turné i sommar

I sommar turnerar hon landet runt med sitt tjejband.
– Jag hoppas att vi kan vara förebilder och inspirera unga tjejer att våga sjunga. spela och starta band, säger Peg Parnervik, när vi träffas i Lisebergs personalmatsal. 
Senare på kvällen ska hon uppträda i premiären av Lotta på Liseberg. 
– Och redan den 14 juli, är jag tillbaka i Göteborg och på Lisebergs scen igen med min egen show, berättar hon.

Hur kom musiken in i ditt liv?
– Allt började med farfar, (imitatören och komikern Bosse Parnevik reds. anmärkning). Han ville alltid att vi skulle showa, sjunga och uppträda och så är det fortfarande. När någon fyller år eller vid andra festligheter har vi gjort egna låtar eller gjort om andras . Farfar är ju oerhört musikalisk och spelar piano och gitarr både privat och när han uppträder professionellt och imiterar. Han har en studio i sitt hus och där har vi och våra kusiner gjort våra egna versioner av låtar. Så för mig började allt började som en rolig grej. 

Hur ser du på din karriär långsiktigt?
– Jag har ju bara hållit på i ett år och redan fått göra så många saker som andra artister som kanske kämpat i tio år inte varit i närheten av att få göra – skivor, turnéer och tv-framträdanden. I sommar åker jag runt om i hela Sverige med eget liveband, får stå på Lisebergs scen två gånger och på Grönan två gånger. Det känns stort. 
– Visst drömmer jag om att få göra en världsturné och få spela i USA någon gång men jag har inte bråttom. Jag vill utveckla allt, och bli bättre både som låtskrivare och liveartist. Så jag tar en dag i taget. Du ska veta att förra året visste jag inte ens hur jag skulle använda "In-ears" , hörlurar för medhörning som du kanske sett att sångare har i öronen när de uppträder. Men jag lär mig.

Stor på nätet

Mängder av unga fans följer artisten Peg Parnevik såväl på spelningarna som i sociala medier. Podden Pillowtalk med Peg & Penny ligger sexa på Poddtoppen och över 200 000 följer henne på Instagram.
– När man är en offentlig person tycker jag att man ska använda sin röst och säga något viktig. Jag är en stor feminist och jag vill att unga kvinnor ska känna sig både starka och trygga. Därför måste de få höra att deras åsikter är värdefulla och att de räknas, säger Peg Parnevik med eftertryck.
I podden diskuterar hon och hennes syster Penny  kärlek och vänskap. "Nej betyder nej" och "Det här med mens", är rubriker på de senaste avsnitten.
– Vi vill dela med oss av våra personliga historier och hoppas att lyssnarna kan relatera till oss och skratta med oss. 

Vad vill du verkligen göra i framtiden?
- Skriva. Jag pluggade förra året. Det var en skrivarlinje för short stories och poesi på en konstskola i Georgia. Jag tycker om att skriva och kanske blir jag  författare en gång. Jag tycker att man ska göra det man brinner för och just nu får jag utlopp för skrivandet i låttexterna. Texterna är mina egna till 100 procent.
– Jag vill beröra andra och hoppas att personer kan relatera till mina låtar. Egentligen är jag blyg och tycker inte om att alla tittar på mig. 

Hur har tv-serien Parnerviks och det nyblivna kändisskapet påverkat dig?
– Som person inte så mycket. Vi gör programmen som en familj och det är ju en situation man känner sig bekväm med. Den stora skillnaden är väl att vi i Sverige blir igenkända på stan. Många kommer fram och vill prata.  Alla är gulliga och trevliga så man får ta sig lite tid och vara trevlig tillbaka.

Får du någon gång höra att du kommit fram tack vare din bakgrund?
– Hon är bortskämd, hennes pappa betalar för turnén finns det folk som säger. Det får man skratta åt och tänka att det är kul att vara underdog och slå tillbaka. Jag jobbar stenhårt med musiken och i år hoppas jag vinna en Grammis och inte bara, som förra året, bli nominerad till en. 

Hur har din uppväxt i Florida påverkat dig?
– I USA har upplever jag att det är mer vanligt att vara rakt på sak och säga vad man tycker. Så det gör jag och ber inte om ursäkt. Man fostras till att bli bestämd och stark som person. Jag har alltid älskat att plugga och hade spanska och litteratur som favoritämnen. Under alla år har vi även haft tillgång till och påverkats av den svenska kulturen.

Var är hemma för dig i Sverige?
– Österskär, Åkersberga. Där bor farmor och farfar och vår familj har ett hus tre minuter bort. Alldeles intill bor också min pappas systrar och våra kusiner, man kan cykla till alla. Vi är väldigt tighta hela den stora familjen, så det är verkligen en fast punkt. Numera bor jag annars mest hos min pojkvän Filip i hans lägenhet i Stockholm när jag är i Sverige.

LÄS MER: Peg Parnevik ställer in konsert

Du är storasyster med tre yngre syskon. Hur har det varit?
– Mina föräldrar var väldigt stränga mot mig i sin uppfostran, det blir väl ofta så med äldsta barnet. Jag fick bara dricka cola på lördagar och sådär. Sedan var jag en pluggis som aldrig var ute och festade förrän jag fyllt 20.  Jag har nog varit överbeskyddande mot mina syskon, lite som en extramamma.

Pappa är elitidrottsman, har du själv idrottat?
– Jag och min syster Penny spelade fotboll och var med på lite cheerleading. Vi provade också att spela lite golf men jag tyckte inte att det var så kul, speciellt inte när alla visste vem min pappa var.

Vad har du för förväntningar på turnén?
– Jag vill bara göra så bra ifrån mig som möjligt. När EP:n släpps kommer stämningen att öka när publiken fått lyssna in sig på låtarna och kan nynna med. Jag kör alltid allt live, då är man artist på riktig, det blir mer äkta. Och med bandet på scen blir det ett bra tryck, 

Vilka saker tre önskar du ska hända under turnén?
– Åh, tänk vad härligt det vore att få stagediva, haha.
– När jag är med på festivalen i Sundsvall vore det häftigt om någon av de stora artisterna som är där, som Miriam Bryant eller Linnea Henriksson, skulle be mig sjunga duett. Fast jag skulle nog inte våga. 
– När jag ska sjunga på Gröna Lund önskar jag mig en stor, stor publik. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.