Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Efter reaktionerna på sitt sommarprat väljer Katarina Wennstam att fortsätta prata om jämställdhet och mäns våld mot kvinnor. Bild: Hanna Franzén/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Katarina Wennstam fortsätter prata om mäns våld mot kvinnor

Katarina Wennstams vinterprat tar vid där hennes sommarprat slutade. Alltså i ett debattinlägg om jämställdhet och mäns våld mot kvinnor.

Trådarna är många i författaren och journalisten Katarina Wennstams vinterprat, även om väven är den samma.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon lyfter tanken om att vi inte ska tvinga barn till kramar nu under julklappsutdelningen. Om fördelarna och fördomarna om den nya samtyckeslagstiftningen. Hur olika vi pratar om män och kvinnors sexualitet. Om synen på våldtäkt, om könsroller, den svenska våldtäktsstatistiken, rätten till den egna kroppen, pappor som vill skydda "sina prinsessor", om jullåten Baby it's cold outside.

Exemplen radas upp som ett pärlband och den som tar del av debatter om sexuellt våld, jämställdhet och könsroller känner nog igen en hel del.

Det är egentligen inte särskilt mycket nytt som Katarina Wennstam berättar i årets Vinter i P1, men det är nog heller inte syftet. För som hon påpekar – en hel del har blivit bättre, men mycket är fortfarande skit. Därför finns det också utrymme för en del upprepning.

Katarina Wennstam har i sin presentation berättat att hon fick mycket reaktioner på sitt sommarprat. Att det är därför hon vill fortsätta tala om ämnet. Och med tanke på den upprördhet som mäns våld mot kvinnor väcker är det nog inte en överilad gissning att det kommer att bli reaktioner även denna gång.

I morgon vinterpratar: Tomas Sjödin – författare, pastor, föreläsare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.