Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tack SVT för beslutet att lägga ned Debatt, skriver Emanuel Karlsten.

Karlsten: SVT Debatt har varit ovärdigt public service

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Äntligen! SVT Debatt läggs ner. Inget program har varit så ovärdigt public service som detta. Genom åren är det närmast unikt utskällt och flera av landets mest etablerade debattörer har konsekvent bojkottat programmet. Några har berättat öppet om det. Johan Ingerö menade 2011 att programmet var “specialdesignat flugpapper för fåntrattar” och lovade att aldrig mer medverka.

Statsvetaren Ulf Bjereld kommenterade 2012, efter ytterligare ett publicistiskt haveri, att “programmets varumärke nu är så svårt skadat att det är osäkert om programmet kan hämta sig”. Sådär har det fortsatt. Så sent som i somras skrev Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg att hon “hatar” programmet eftersom det gör viktiga samhällsfrågor till “populistiskt underhållningsvåld”.

All denna unisona kritik från etablerade aktörer tycks ha skapat en resistens hos redaktionen som med tiden övergått till vansinne. Numera missförstås varje utskällning som en komplimang. Det vanligaste svaret är att kritiken från etablissemanget mest är ett bevis på att programmet är “folkligt”. Det försvaret gör det också svårt när det nu är dags för bokslut. Hur pratar man med någon som uppmuntras av det man själv tycker är en förolämpning?

Ja, SVT Debatt har varit folkligt. Folkligt kan ju också innebära att de utan sakkunskap får möta och mäta sig med akademiker, politiker, drabbade och släppas lös som debattgladiatorer på en SVT-arena.

Jag påpekade någon gång till redaktionen att jag tyckte att de gjorde Aschberg-debatt i SVT-kostym. De tackade för komplimangen.

Kanske ligger problemet just där. Att programredaktionen upplever att det är deras uppdrag: Ett Aschberg-program där folks dumheter och fördomar får stå som exempel på ett möte mellan samhällsklasser och att det skådespelet är mer intressant än debattens slutsatser. Det skulle förklara redaktionens immunitet mot kritik. Men varför vill SVT ha ett sådant program? Det har varit ett mysterium under alla dessa år.

Nu är den tiden i alla fall förbi. Kanske är det ett sätt för SVT att starta om, hitta en ny identitet. För Sverige skriker just nu efter någon som vågar ta debatten på allvar. Som på ett nyktert och balanserat sätt intresserar sig för vad möten, kunskap och människors konstruktiva samtal kan leda till.

Just nu hamnar nästan varje offentlig debatt i en dikeskörning: Främlingsfientlighet, rasism, genus och integration. I stället för att lyssna på varandra och närma oss, polariserar vi våra åsikter på varsin kant. Nyanser har blivit ett svaghetstecken.

Så snälla SVT, tack för det här beslutet. Ta nu mina licenspengar och skapa ett debattprogram som hjälper oss till mer insikter, snarare än fler åsikter.