Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Karin Boye och Sara Danius hyllades med blommor

Sara Danius hyllades postumt på 8 mars med en mäktig blomstermantel. Även Karin Boye i Göteborg rustades med blommor, i syfte att uppmärksamma underrepresentationen av statyer med namngivna kvinnor i det offentliga rummet.

Som GP tidigare uppmärksammat finns det bara tre statyer av historiska kvinnor i Göteborg: författaren Karin Boye utanför stadsbiblioteket på Kungsportsavenyn, barnmorskan Johanna Hedén utanför Östra sjukhuset och ingenjören Vera Sandberg utanför Chalmers.

LÄS MER: Fler statyer av Evert Taube än av historiska kvinnor

Situationen ser inte mycket bättre ut på andra håll i landet, ett faktum som ett företag inom blomsterfackhandeln nu vill ändra på.

– Det finns en grov underrepresentation av kvinnliga statyer i det offentliga rummet, säger Louisa Blomstrand, marknads- och e-handelschef på florist-kedjan Interflora.

För tredje året i rad genomför de därför en blomsterprotest på 8 mars.

Strålglans på statykvinnor

Florister över hela landet har blomstersmyckat statyer föreställande kvinnor, bland dem Karin Boye och Vera Sandberg i Göteborg, Birgit Nilsson i Båstad, Astrid Lindgren i Vimmerby och på Junibacken, Charlotte Kalla i Tärendö, Margaretha Krook utanför Dramaten, Jenny Lind, Elin Wägner, Ellen Key och Greta Garbo i Stockholm.

– Vi klär alla kvinnliga statyer som vi känner till på internationella kvinnodagen som en hyllning till kvinnan. Vi vill ge dessa historiskt viktiga kvinnor lyskraft och sätta strålglans på dem, säger Louisa Blomstrand och fortsätter:

– Våra kriterier är att statyerna ska föreställa namngivna kvinnor, och att de ska vara avbildade påklädda.

Sara Danius hyllades på Norrmalmstorg i Stockholm under internationella kvinnodagen. Bild: Henrik Folkesson/Interflora
Sara Danius hyllades på Norrmalmstorg i Stockholm under internationella kvinnodagen. Bild: Henrik Folkesson/Interflora

I år hyllades dessutom författaren och akademiledamoten Sara Danius, Svenska akademiens ständiga sekreterare, postumt med en praktfull blomstermantel i orange och cerise. Färgerna är en blinkning till den magnifika klänningen som Danius bar, som blev Nobelfestens snackis 2018.

Varför ville ni hylla Sara Danius?

– Det kändes helt självklart att göra det i år. Hon är en stor intellektuell tänkare och en feministisk ikon, säger Louisa Blomstrand.

– Som jag ser det representerar hon en motkraft. Hon vågade utmana etablissemanget och agerade där andra valde att avstå.

"Känslosamt och högtidligt"

Hyllningen till Sara Danius fanns att beskåda vid Norrmalmstorg i Stockholm.

– Många har kommit förbi för att se den. När jag var där förut idag, var där en väldigt speciell stämning: Högtidligt, rörande och känslosamt.

Floristkedjan uppmanar också sina kunder att sätta in pengar på Sara Danius minnesfond för kvinnliga banbrytare inom essäistik och kritik

Att bara 10 % av alla statyer i Sverige föreställer namngivna kvinnor påverkar vår världsbild – och inte minst våra barns, påpekar marknadschefen för florist-kedjan.

Med målet att skapa en namngiven kvinnlig staty 2021 har de startat en fond, "The power of flower fund" som dragit in drygt 100 000 kronor årligen.

– Många kvinnor som avbildats på statyer är avklädda eller står i hukade positioner. Männen däremot sitter till häst med stolt hållning iförda rustning. Det är skillnader som påverkar oss och som vi vill förändra.

LÄS MER: Wedel: Legenden om Madicken från Vasaplatsen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.