Kanye West stäms för sampling

West stäms av Marshall Jefferson för att olovligen ha samplat hans hit ”Move your body” från 1986.

ANNONS
|

Den legendariska housemusikern Marshall Jeffersson, som ofta beskrivs som genrens fader, påstår att West använt delar av ”Move your body” så många som 22 gånger i låten ”Flower” från albumet ”Donda 2” som kom ut tidigare i år.

Jefferson's publisher Ultra International Music Publishing lämnade i onsdags in en stämningsansökan till New York's US District Court. West har ännu inte kommenterat stämningen.

Samplats många gånger

”Move your body” klättrade snabbt upp på billboardlistan efter att den kom ut 1986 och den är fortfarande en populär låt på många dansgolv. Låten har samplats av flera artister tidigare.

I en intervju med brittiska Radio 1 Newsbeat säger Jeffersson ”Jag har blivit samplad tusentalsgånger. Det finns ett rätt sätt och ett fel sätt att göra det på” han fortsätter att berätta om sin besvikelse över West beteende.

ANNONS

Ansökte inte om licens

Enligt stämningsansökan framgår det att West och hans representanter fört en diskussion med Jefferson där man erkänt att ”Move your body” samplats, men att West inte ansökt om licens för låten. Det innebär att Jefferson inte fått någon ersättning.

Tidigare i maj stämdes Kanye West för att ha samplat en pastors predikningar och använt den utan att fråga om lov. Han har även blivit stämd för samplingar som används i albumet Yeezus som kom ut 2013.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS