Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kanye West ska ha visat nakenbilder på Kim Kardashian

I oktober avslutade Adidas sitt samarbete med rapparen Kanye West efter flera uppmärksammade uttalanden. Nu vittnar flera anställda på Kanye Wests märke Yeezy om en destruktiv kultur där West bland annat visat porr och avklädda bilder på Kim Kardashian på kontoret.

Det är magasinet Rolling Stone som pratat med flera anställda på Kanye Wests märke Yeezy, som han drivit i samarbete med Adidas. De menar att West skapade en destruktiv kultur på företaget genom ett aggressivt och manipulativt beteende.

Bland annat ska West ha visat pornografi på möten, lättklädda bilder på sin dåvarande fru Kim Kardashian på anställningsintervjuer, och utsnitt ur en egen sexvideo.

I ett öppet brev till Adidas ledning påpekar anställda att Adidas kände till Wests beteende, men ”stängde av sin moraliska kompass” och lät det fortgå. Bland annat ska West ha riktat aggressiva och sexistiska kommentarer mot kvinnor som arbetade med Yeezys och Adidas partnerskap.

Adidas kommer fortsätta sälja Yeezyskor

Han ska även ha tvingat en ung, kvinnlig anställd att sitta på golvet under ett flera timmar långt möte, för att hon ”inte förtjänade” att sitta vid mötesbordet. Den typen av manipulativa härskartekniker ska ha varit en del av företagskulturen redan från start, enligt vittnesmålen från de anställda.

Adidas har svarat på Rolling Stones frågor med ett uttalande via mejl: ”Adidas tolererar inte hets mot folkgrupp eller kränkande beteende och har därför avslutat partnerskapet mellan Adidas och Yeezy. Vi har varit, och fortsätter att vara, aktivt engagerade i samtal med våra anställda om händelserna som ledde till att partnerskapet avbröts. De har vårt fulla stöd.”

Kanye West har inte kommenterat anklagelserna.

Samarbetet mellan Kanye West och Adidas började 2013, då West avslutade ett partnerskap med Nike. Den första Yeezy-skon, ”Yeezy boost 750”, kom ut 2015 och blev en försäljningssuccé. Adidas äger rättigheterna till flera av skodesignerna från Yeezy, och planerar att ge ut dem på egen hand framöver – men utan ”Ye”-märket.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS OCKSÅ: Stormen kring Kanye West – detta har hänt

LÄS OCKSÅ: Kanye West kandiderar i nästa presidentval

LÄS OCKSÅ: Fördel att ha en diagnos i vår gränslösa samtid

LÄS OCKSÅ: Kritikstorm mot Kanye West – bar ”White lives matter”-tröja

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.