Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kan vi leva utan att shoppa?

Dagen efter Buy Nothing Day - den köpfria dagen - funderar Karin Widegård över vilken funktion konsumtionen har i dagens samhälle.
Köpte ni något igår? Jag bara undrar eftersom det var Buy Nothing Day. BND. Den köpfria dagen. Spend a day without spending. Formuleringen blir inte lika vitsig på svenska. BND är en internationell rörelse som tog fart i början av 90-talet och var tänkt som en dags futtig frist från trycket att köpa och konsumera. I år inföll dagen den 26 november i Sverige.
Vad jag funderar på är, kan vi leva i dessa tider utan att shoppa?
Uppenbarligen har vi människor ett latent aktivitetsbehov - vi vill ingripa i vår omgivning, skapa och förändra. Hela tiden. Men när vi inte kan göra det handgripligt genom att bygga och konstruera, då konsumerar vi lite action och förändring och bygger på vår identitet. Uppsjön på heminredningsmagasin tyder på det.
Det känns nästan meningslöst att gå omkring på stan om affärerna är stängda.
Det viktigaste som jag ser det är att övertyga sig själv om att man klarar sig utan att tröstshoppa.
Önskar vi ett konsumtionsfritt samhälle? Förmodligen inte. Men ett där konsumtionen har mindre makt över oss. Och möjligtvis kan vi styra våra inköp mot företag vi sympatiserar med. Känns visserligen som en myggpiss i vinden, men samlad konsumentmakt är stor.
Den köpfria dagen, innebar den att inte köpa via nätet också? Det är intressant att fundera över hur näthandeln fört med sig en osynlig verksamhet som sker i enrum, hemma. Näthandeln känns som en privat handling. Lite som att se hemmabio i stället för att gå ut på bio. Det är inte längre lika lätt att avläsa varuströmmen genom att kolla hur mycket folk som rör sig i varuhusen.
Julens mysterier är temat för NK:s julskyltning i år - är det månne shoppingmysteriet som åsyftas?
Minns ni den Alternativa Julen? För oss hamnade den ett tag i halvmesyren att bara de små fick presenter. Så uppfostrar man barnen till hängivna prylnarkomaner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.