Kan vår kulturminister verkligen såhär lite om kultur?

Att vilja ha presskonferens om nya coronaregler för publik samtidigt som Nobelpriset i litteratur är antingen dumt eller cyniskt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det kan verka som en mycket liten sak att kulturminister Amanda Lind planerade att ha presskonferens om avspända regleringar för publikevenemang till klockan 13.00 idag – exakt samtidigt som Nobelpriset i litteratur förkunnas. Jag förstår det.

Men låt mig förklara varför det inte är det.

Att i princip alla publikevenemang varit nere för räkning sedan början av april är en oerhörd sak för Kultursverige. Om detta förändras är det en glad nyhet för en hel bransch. Om det inte förändras är det för många kulturutövare närmast en dödskyss. Det Amanda Lind gör och säger just nu är viktigt på en historiska nivåer.

ANNONS

De personer som har till uppgift att bevaka, förmedla och granska ett sådant beslut är landets kulturjournalister. Vi gör det gärna. Mer än gärna. Det är vår demokratiska uppgift.

Det finns bara en enda gång på året som en kulturredaktion inte har möjlighet till det. Det råkar vara exakt idag – klockan 13.00. Nobelpriset i litteratur är nämligen en mycket resursslukande apparat för en kulturredaktion på samma sätt som en VM-final i fotboll är resursslukande för sportjournalister.

Om man är en kulturminister som vill nå ut med sitt budskap på bästa möjliga vis är detta alltså den absolut sämsta tiden möjliga.

Av detta finns två möjliga slutsatser att dra.

Antingen är kulturminister Amanda Lind och hennes stab helt orimligt frånkopplad från kulturvärlden och förutsättningarna där. Så till den grad att hon inte ens har koll på när den absolut viktigaste kulturhändelsen under ett år äger rum. Det är i så fall djupt problematiskt. Jag säger inte att en kulturminister måste vara expert på kultur. Jag säger att man i vart fall bör bläddra igenom kultursidorna på morgonen.

Ännu värre är om detta är en genomtänkt strategi. Att Amanda Lind vet precis vad som pågår ute i Kultursverige, och har ett besvärligt budskap som hon vill ska drunkna i och försvagas av Nobelvillervallan. Det är i så fall på samma gång obehagligt cyniskt, vanvördigt och dumt. Att ens komma på tanken använda litteraturens finaste stund för att undvika att bli granskad? Häpnadsväckande.

ANNONS

Kulturdepartementet lät efter den första uppståndelsen meddela att man nu skjuter fram presskonferensen med en kvart, till 13.15. Det talar i så fall för den första slutsatsen. Att man av ren ignorans just nu ser ut att paja kulturens egen VM-final – eftersom kulturredaktioner behöver göra sitt yttersta för att bevaka två historiska händelser samtidigt.

Det finns i skrivande stund fortfarande tid att skjuta fram hela kalaset en dag. Jag uppmuntrar Amanda Lind å det varmaste att göra just det.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS