– Arbetet har många gånger varit en berg- och dalbana, men jag skildrar en del av Göteborgs historia. Bergsjöns historia. Filmen visar verkligen folkets engagemang för konsten och kulturen, säger regissören Nasrin Pakkho.
I filmen syns bland annat arkivmaterial från 2001 då en grupp tonårstjejer engagerar sig för att visa biofilm i det dåvarande kulturhuset i Bergsjön. De är peppade, vill känna att det händer något kul. De får inget gehör för sina idéer och lämnar besvikna möteslokalen.
Det gamla kulturhuset revs
År 2006 beslutas från politiskt håll att Bergsjöns gamla kulturhus ska rivas.
Ända sedan dess har konstnärer och kulturarbetare tillsammans med en lång rad föreningar i Bergsjön aktivt arbetat för att återskapa stadsdelens kulturhus. Den ideella föreningen Navet (tidigare Bergsjöns kulturförening) har varit tongivande, liksom Tellusfestivalen där kreativa krafter kunnat mötas och mingla. Medborgardialoger har hållits där politiker och tjänstemän suttit ner och för att lyssna på Bergsjöborna. Nasrin Pakkho har med sin kamera varit på plats och dokumenterat hela den långa processen från vision till verklighet. Nu, närmre tjugo år senare, kan åskådarna följa processen i filmen ”Vägen till kulturhuset”.
Vad har du för tankar inför premiären?
– Jag har inte i första hand gjort en konstnärlig film, utan konsten i det här fallet har varit tålamod. Att fånga och samla in allt detta material över tid, säger Nasrin Pakkho.
– I dag jobbade jag på kulturskolan. På lunchen sprang jag iväg och filmade kulturministern till del två i filmen. Sådant blir gärna lite slitsamt.
Vad har överraskat dig mest under arbetet med filmen?
– Folkets starka engagemang i detta. Att ingen har gett upp, att alla i stället ständigt kämpat vidare i denna demokratidialog för att det ska bli ett kulturhus, och att innehållet ska bli bra. Det är ett bevis för hur folkrörelser och folkbildning fungerar i vårt Sverige. Så många föreningar har kämpat tillsammans för detta. Just det som Sverige är så bra på: föreningslivet har gett resultat. Sedan får vi se vad som blir av i verkligheten, därinne i huset.
Är det det som filmens andra del ska handla om?
– Ja precis. Del ett är klar och del två kommer att bli en fortsättning. En slags rörlig journal som dokumenterar det som sker. Hur stor del av lokalbefolkningen kommer aktivt att använda kulturhuset i framtiden? Till vad? Vilka aktiviteter kommer att erbjudas, och vilka kommer att lockas hit från andra stadsdelar?
Vad ser du själv mest fram emot med Bergsjöns nya kulturhus?
– Jag vill sjunga där! Jag har redan bokat in en konsert den 29 oktober, och det blir sånger på azerbajdzjanska. Som lärare kommer jag att ha filmvisningar med kulturskolan där – och hålla i animations-workshops. Som aktivist vill jag göra andra saker i detta kulturhus. Kanske längtar jag också lite efter att bara få sitta och...njuta av livet. I kaféet.....eller keramiksalen. Att bara få vara lite i sin egen värld.
Nasrin Pakho
Är en Göteborgsbaserad skådespelare, filmare och producent född i Iran, med ett förflutet inom teatern.
Som pedagog på kulturskolan i Östra Göteborg har hon genom åren skapat en rad filmer tillsammans med sina elever.
Bland dem märks ”Betong är inte betong” som skildrar den kreativa kraften bland förortens unga. 2013 fick hon stort gensvar för ”Regnbågens sång”, en dokumentär där hbtq-seniorer från olika håll i landet berättar om sina liv och komma-ut-processer – ofta sent i livet. i uppföljaren ”Jag vill bara komma hem” skildrar hon fem transpersoner i olika åldrar, med helt olika livsöden.
Nu är hon aktuell med filmen ”Vägen till Kulturhuset” – en slags filmisk dagboksanteckning om visionerna som format det nya kulturhuset i Bergsjön.
LÄS OCKSÅ: Klartecken för kulturhuset i Bergsjön
LÄS OCKSÅ: Hon gör dokumentär om mångfalden inom trans
LÄS OCKSÅ: Fantasin flödar i elevernas animerade filmer på Bio Roy
LÄS OCKSÅ: Lär ut språk via animerad film
Prenumerera på Göteborgs-Posten:s nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.