"Kampen är lika brännande i dag"

Rollen som Maggan i Vår tid är nu passar Josefin Neldén perfekt. När andra säsongen inleds, tar Maggan nya politiska kliv. "Kvinnors rättigheter, rasism, abortfrågor. Kampen är lika brännande i dag", säger Josefin Neldén.

ANNONS
|

Det var något särskilt med Maggan. Josefin Neldén provspelade egentligen för två andra roller i SVT:s stora dramaserie men när hon läste manuset fastnade hon för den ensamstående mamman, den fackligt aktiva servitrisen på Djurgårdskällaren, vars berättelse utspelas parallellt med intrigerna i den rika familjen Löwander.

Så hon tog mod till sig och frågade om kunde provspela för rollen.

– Det var med hårt bultande hjärta jag ställde frågan.

Vi ses i Antikhallarnas café, regnet häller ner utanför, vätan hänger nästan som ett dis också inomhus. Josefin Neldén befinner sig fortfarande i Vår tid är nu-bubblan. Nu drar säsong två igång på tv, samtidigt som säsong tre spelas in, för det mesta i Göteborg. Utöver det arbetar hon med ett ännu så länge hemligt långfilmsprojekt i Stockholm och till årsskiftet återkommer hon till Backa teater.

ANNONS

LÄS MER:Tunga konflikter och dansk dynamit i nya Vår tid är nu

I början av serien hämtar Margareta "Maggan" Nilsson sin son Uno hos den fosterfamilj hon tvingats lämna honom till. Med jobb och bostad, en liten lägenhet i Klarakvarteren, vill hon starta på nytt. Samtidigt inleder Maggan en relation med kollegan Lilly (Karin Franz Körlof) och jobbar långa pass på restaurangen. Uno längtar tillbaka till sitt gamla hem. Tilliten får byggas upp långsamt.

– Det blev en stark ingång för mig, med barnet och mamman som varit skilda från varandra och sedan skulle återuppta relationen. Jag såg det så tydligt framför mig och kände att jag ville gå in och leta i henne, säger Josefin Neldén.

– Jag tycker också mycket om hur hon för historien framåt, hon är med och skildrar hur man bygger framtiden, alla drömmar och visioner som fanns.

LÄS MER: Så förvandlades Göteborg till 40-talets Stockholm

Glad för Tjenare kungen

Josefin Neldén var sju år när hennes teaterbana inleddes. Då satte hennes mamma den pratglada dottern i teatergrupp i Backa kulturhus på Selma Lagerlöfs torg.

– Mamma hade fått korn på mitt intresse tror jag.

– Mamma var språklärare och pappa ingenjör. Båda var kulturintresserade, men det fanns inte i min värld att teater var något man försörjde sig på. Men jag fortsatte med teatern genom hela gymnasiet och efter det sökte jag in på Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke.

ANNONS

Det var när hon gick på Wendelsberg som hon långfilmsdebuterade, 19 år gammal, som punktjejen Abra i Ulf Malmros film Tjenare kungen, tillsammans med bland andra Cissi Wallin och Joel Kinnaman.

– Det var mitt första möte med filmens värld. Det fanns en prestigelöshet och kändes otroligt lustfylld. Jag minns varje dag som en lek. För mig blev det ett bra första möte med yrkeslivet och filmvärlden. Jag lärde mig att det är ett hårt arbete och att det är ett kollektivt arbete, jag är väldigt glad och tacksam för det.

– Ulf repeterade med oss i två månader först. Han lärde mig filmknep, filmskådespeleri som jag använder än i dag. Det var en intensiv skola.

LÄS MER: Josefin är Abra i Tjenare kungen

Vänner för livet

När säsong två av Vår tid är nu inleds har året blivit 1955. Ett nytt Sverige växer fram, Maggan och Uno, som fyllt 13 år (och spelas med fingertoppskänsla av unge Scott Isitt), flyttar till nybyggda Vällingby.

LÄS MER:Trion som skapade hyllade serien Vår tid är nu

Maggan fortsätter den fackliga kampen, och får inledningsvis en del att göra med de italienska arbetarna som fått anställning på Djurgårdskällaren. Dessutom knyter hon avgörande kontakter inom det socialdemokratiska kvinnoförbundet.

– Hon utvecklas inom det fackliga arbetet. Det ger henne möjligheter också inom politiken. Men med hennes bakgrund är det inte en självklarhet att kasta sig in politiskt. Hon får också en ny kärlek, berättar Josefin Neldén.

ANNONS

Att jobba med samma projekt så länge som 2 1/2 år sammanlagt har byggt upp en speciellt stämning i teamet.

– Det är ett väloljat maskineri, vi har kommit varandra nära. I vår bransch är vi vana vid att snabbt behöva visa tillit för varandra, vi har en tät och intensiv kontakt. Men det här projektet har fått ordentligt med tid att sätta sig. Vi blir vänner för livet.

Första säsongen av Vår tid är nu hade i genomsnitt två miljoner tittare per avsnitt. Varför har serien blivit så populär?

– Jag tror att det handlar om att det finns många karaktärer och historier att följa, att den är välproducerad, att den tiden, scenografin, kostymerna är lockande för ögat. Serien tar också upp aktuella ämnen, som kvinnors rättigheter, rasism, abortfrågor. Kampen är lika brännande i dag. Jag tror också att folk längtar efter dramaserier som inte är polisserier.

Vi ses några dagar efter valdagen, och även om mandaten fortfarande inte är helt fastlagda, är det klart att SD vinner mark och de etablerade blocken backar.

– Om man ska koppla det tillbaka till serien så kan jag tycka att det är beklämmande att många av de sakerna som vi ser de här karaktärerna kämpa för att få ta del av och ha rätt till, är många människor i dag villiga att kasta ut genom fönstret. Det är beklämmande.

ANNONS

LÄS MER: "Som att unna sig det göttigaste ur chokladasken"

Hemma på Backa teater

Josefin Neldén är född och uppvuxen i Hisings Backa. Det är också på Hisingen hon arbetat under stor del av sitt teaterliv som vuxen, som en del av Backa teaters ensemble. Just nu är hon inne i ett långtidskontrakt med fyra år kvar.

– Det är speciellt, jag betraktar teatern som mitt hem, jag älskar Backa teater, det vi gör. Jag upplever att alla där är så otroligt intresserade av att ge barn och unga konstupplevelser på samma nivå som vuxna får, det är allt de har för ögonen.

Mattias Andersson, teaterns konstnärliga ledare, har just förlängt kontraktet. Vad betyder han för teatern?

– Det är roligt att jobba med Mattias Andersson. Han har betytt mycket för mig, präglat min syn på teater. Om jag skulle rada upp mitt livs tio bästa teaterupplevelser så skulle flera av dem vara hans föreställningar. Det är svårt att beskriva men han osäkrar mig som åskådare, gör mig öppnare. Och han knyter alltid ihop säcken på ett sätt jag inte är beredd på.

LÄS MER: Teatermagi om trädens hemligheter

Trädgårdslängtan

När inspelningarna av Vår tid är nu tar slut längre fram i höst, blir det en kortare paus från skådespeleriet för Josefin Neldén, innan hon kliver in på hemmascenen igen. Då ska familjen; hon, sambon och 3,5-åriga dottern flytta in i hus i Ekebäck. Ett hus med trädgård, ska tilläggas. Trädgårdsarbete är hennes ventil.

ANNONS

– Nu tar vi över en otroligt fin trädgård! Jag uppskattar verkligen det estetiska i trädgårdsarbetet, och det avkopplande, det fysiska arbetet. Min hjärna jobbar väldigt snabbt, den är väldigt associativ. Men när jag är i trädgården, när jag rensar rabatter, är allt frånkopplat och jag är bara i ögonblicket.

För ett par år sedan övervägde hon på allvar att byta bana och utbilda sig till trädgårdsmästare. Nu är det i stället sambon Daniel, som har en bakgrund i filmbranschen, som förverkligar planen.

– Ja, först var det jag som funderade på det, men så blev det han i stället! Nu pluggar han till trädgårdsmästare.

En stund senare står vi i hällregnet på Västra Hamngatan för fotografering och Josefin Neldéns gula byxor är det enda i Göteborgsvädret som lyser upp.

– Skriv inte rubriken "Josefins tid är nu", säger hon, trött på journalisters kärlek till ordlekande rubriker.

– Alla i serien har nog fått den rubriken redan.

Sedan åker hon hem till Hisings Backa, där familjen bor i väntan på flytten. Alltid tillbaka till Backa.

Josefin Neldén, skådespelare

Ålder: 33

Bor: I Göteborg

Familj: Sambo Daniel, dotter 3,5 år.

Aktuell: I rollen som Maggan i Vår tid är nu, andra säsongen visas med start i SVT1 och SVT Play klockan 20 den 1 oktober. I andra säsongen dyker ett antal nya skådespelare upp, till exempel Tova Magnusson, Sofie Gråbøl (Brottet) och italienska Simone Coppo.

Mer om Josefin Neldén: Debuterade i långfilmen Tjenare kungen 2005, gjorde sin scendebut i föreställningen En måste ju leva på Angereds Teater 2007, 2014 nominerades hon till en Guldbagge för Bästa kvinnliga biroll för rollen som Lena i filmen Känn ingen sorg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS