Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kameror ska stoppa sexuella övergrepp på Kulturkalaset

I år satsar Göteborgspolisen för första gången på kameraövervakning av Kulturkalaset. Syftet är att förebygga och förhindra sexuella övergrepp och andra brott.

Nästa tisdag inleds Kulturkalaset i centrala Göteborg. Gator och torg görs om till festplatser där besökarna bjuds på konst, musik, karneval, gatuteater, slöjd och film.
Arrangörerna räknar med 1,5 miljon besökare under de sex dagar kalaset varar.  

– Med tanke på alla de anmälningar om sexuella övergrepp som har varit, både i riket och utomlands, så har polismyndigheten tagit ett beslut om att använda den lagstiftning som gör att vi kan använda oss av kameraövervakning, säger Jonas Bergqvist som är polisen insatsledare under kalaset.

Kamerorna kommer att vara placerade på Götaplatsen och Kungstorget.
– Om det sker några brott är det där vi tror att det sker, det är där trängseln är störst, säger han.

Sexuella övergrepp
Syftet är att förebygga brott men också öka möjligheterna att klara upp de brott som begås. Under förra årets Kulturkalas anmäldes sex fall av sexuella övergrepp, varav två våldtäkter som skedde inne på en restaurang och ett hotell.

– Min bild är att själva kulturkalaset är en trevlig tillställning och de anmälningar om sexualbrott vi fick förra året skedde på platser som jag inte kan koppla ihop med kalaset, säger han.

Poliser på plats
Vid sidan av kamerorna kommer också fler poliser vara på plats för att snabbt kunna ta upp anmälningar.

– Vi räknar med att få fler anmälningar om sexuella ofredanden eftersom fler blivit medvetna om problemet och inte längre finner sig i det, säger han.

Polisen kommer att upprätta en ledningsplats vid Stora Teatern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.