Kalldusch för Operan

ANNONS
|

Så sent som den 21 december kunde GP berätta att Västra Götalandsregionens ekonomiutskott beslutat att Göteborgsoperan, Göteborgssymfonikerna och Västsvenska teater och dans i Uddevalla skulle få behålla de sammanlagt 54 miljoner kronor som var resultatet av den framgångsrika momsstriden med staten.

Regeringens beslut innebär nu att Göteborgsoperan, som med sin tidigare vd Kenneth Orrgren i spetsen drivit frågan och vunnit, istället får se sina statsanslag minska.

Orrgren menar att branschen togs på sängen av beskedet. Och att detta medför upprörda känslor bland flera av de institutioner som drabbas.

- Man kan inte tolka det på annat sätt än att att regeringen nu återskapar den orättvisa som beslutet i EG-domstolen korrigerade. Min uppfattning är att det för Göteborgsoperans del kommer att handla om en minskning av de statliga bidragen med 3-5 miljoner kronor årligen, säger han.

ANNONS

Regeringen fattade beslutet två dagar före julafton i kulturrådets så kallade regleringsbrev. I julveckan fick institutionerna beskedet av Kulturrådet.

- Det måste ha uppkommit i ett sent stadium under arbetet med regleringsbreven eftersom det kom så oerhört sent. Man hade annars kunnat varsla branschen om att man tänkt göra på det här sättet. Nu har alla räknat in de här pengarna i sina budgetar, och när man kommer tillbaka på första arbetsdagen så får man göra om alltihop och kanske lägga ner uppsättningar, säger Sture Carlsson, förbundsdirektör i Svensk Scenkonst.

- Med de retroaktiva pengarna blev man jämställd med dem som hela tiden haft full avdragsrätt. Det var ett slags rättvisa som återställdes under en kort period och som man nu har förryckt igen. Det är rätt upprörande, tycker vi.

Däremot får Göteborgsoperan behålla de 30-35 miljoner kronor man vunnit i momsstriden, Symfonikerna och Konsertbolaget, mellan 10 och 12 miljoner och Västsvenska Teater och Dans drygt 5 miljoner kronor.

-Men de som hittills inte fått tillbaka nåt, de som ligger sent i processen och skulle fått pengar efter beslutsdatum (två dar före julafton) får inte behålla pengarna. Det är en sinkadus.

I ett pressmeddelande säger Svensk scenkonsts ordförande Ingrid Kyrö att regeringen i praktiken återinför den orättvisa som EG-domen undanröjde.

ANNONS

I samma pressmeddelande säger Sture Carlsson så här: "I kulturdebatten under valrörelsen utlovade samtliga allianspartier en mängd förbättringar till kulturområdet i händelse av maktskifte. Av detta har hittills blivit intet. Däremot har man, som en blixt från klar himmel, nu bestämt sig för att beröva scenkonstlivet 55 miljoner kronor".

Bakgrunden till konflikten om momspengarna är att villkoren inte varit lika över landet. Ungefär häften av Sveriges scenkonstinstitutioner har kunnat dra av ingående moms fullt ut, Kungliga Operan och Dramaten i Stockholm till exempel, medan andra, som Göteborgsoperan, inte haft denna fulla avdragsrätt. Därför har man drivit frågan som till slut hamnade i EG-domstolen.

ANNONS